ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Covid-19 στον κόσμο: Χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αλλά χωρίς εφησυχασμό ζητεί ο ΠΟΥ

21 Απριλίου 2020, 07:00

images

Όπως επισήμανε χθες ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιούν τεστ, να απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα. Η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δεν σημαίνει το τέλος της πανδημίας διαμηνύει.

Όπως είπε ο Δρ Γκεμπρεγέσους, "θα απαιτηθoύν διαρκείς προσπάθειες από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες".

Και οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν την δυνατότητα «να εντοπίζουν, να πραγματοποιούν τεστ, να απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.

Αυστηρό μήνυμα από την Άνγκελα Μέρκελ

"Δεν πρέπει να επαναπαυθούμε ούτε για δευτερόλεπτο και να ξεχάσουμε ότι βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού", επισήμανε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την ώρα που στη Γερμανία και αλλού βρίσκεται σε εξέλιξη αντιπαράθεση σχετικά με την άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων.

Σε ασυνήθιστα έντονο ύφος, η κυρία Μέρκελ προειδοποίησε για τον κίνδυνο, εάν η χαλάρωση των περιορισμών δεν γίνει σωστά, να υπάρξει εκ νέου ανάγκη για γενικευμένο «Lockdown» – κάτι που, όπως είπε, θα ήταν εξαιρετικά δυσάρεστο για την οικονομία. «Θα ήταν κρίμα να διακινδυνεύσουμε την επιτυχία», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το αποτέλεσμα του σημερινού βήματος -της επαναλειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων μεγέθους μικρότερου των 800 τ.μ.- θα φανεί το συντομότερο σε δύο εβδομάδες. Η σημερινή εικόνα είναι «παραπλανητική», σημείωσε και απηύθυνε έκκληση προς τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων να μην χαλαρώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και πολύ γρήγορα τα μέτρα . «Ζητώ τα περιθώρια ελιγμού να ερμηνευθούν με την στενότερη έννοια και όχι με την ευρύτερη», είπε χαρακτηριστικά.

Η Καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι γνωρίζει πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος της γαστρονομίας, του τουρισμού και των καλλιτεχνών, καθώς και την ανάγκη των πιστών να εκκλησιαστούν και βέβαια «την επείγουσα ανάγκη να γίνει πράξη η ελευθερία των συγκεντρώσεων και των διαδηλώσεων», αλλά επισήμανε και ότι η ίδια πρέπει να εκφράσει την άποψή της για το θέμα. Παρέπεμψε για αυτό στην σχετική Έκθεση της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών «Leopoldina», η οποία αναφέρει ότι η χαλάρωση των μέτρων θα πρέπει να γίνει υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορεί το σύστημα υγείας να παρακολουθήσει την πορεία των κρουσμάτων και να την διατηρήσει υπό έλεγχο.

Άσχημη η κατάσταση στη Γαλλία

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η τραγική κατάσταση στη Γαλλία με τον αριθμό των θυμάτων στη χώρα να έχει ξεπεράσει από χθες το όριο των 20.000 θανάτων, έχοντας καταγράψει 547 νέους θανάτους κατά το τελευταίο 24ωρο.

Ωστόσο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, καθώς και ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται στην εντατική συνεχίζουν να μειώνονται, ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής δημόσιας υγείας. «Απόψε, η χώρα μας ξεπέρασε ένα ιδιαίτερα οδυνηρό συμβολικό όριο», δήλωσε ο Ζερόμ Σαλομέ.

Συνολικά, 20.265 άνθρωποι έχουν υποκύψει από την έναρξη της επιδημίας στις αρχές του Μαρτίου: 12.513 στο νοσοκομείο (+444 τον τελευταίο 24ωρο) και 7.752 σε οίκους ευγηρίας ιατρικής περίθαλψης και άλλες ιατρο-κοινωνικές δομές (+103).

Στην Τουρκία 4ήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας σε 31 πόλεις και νομούς

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε χθες ότι η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει αποσπάσει την προσοχή της Τουρκίας από τα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής αλλά ζήτησε αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας στην χώρα του.

Ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται 4ήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας στις 31 πόλεις και νομούς οι οποίες παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά κρουσμάτων και θανάτων. Η απαγόρευση θα αρχίσει από τα μεσάνυχτα της 22ας Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της 26ης Απριλίου. Σημειώνεται ότι η 23η Απριλίου είναι εθνική εορτή για την Τουρκία και συνήθως πραγματοποιούνταν παρελάσεις και μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου.

Πάνω από 40.000 θύματα στις ΗΠΑ

Το επίκεντρο της πανδημίας έχει μεταφερθεί στις ΗΠΑ, με τους πάνω από 40.000 νεκρούς και τα πάνω από 760.000 κρούσματα να μην αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού. «Θέλω να θέσω τον πήχη ψηλότερα με τη χαλάρωση των μέτρων. Ας επωφεληθούμε από αυτήν την περίοδο και ας σκεφτούμε ξανά πώς θέλουμε να είναι η κοινωνίας μας», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης. Ο Αντριου Κουόμο δήλωσε ότι κατανοεί τους λόγους για τους οποίους ορισμένοι άνθρωποι διαμαρτύρονται για την επιβολή περιοριστικών μέτρων επί της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά προειδοποίησε ότι η χαλάρωση των μέτρων πρέπει να γίνει κατά τρόπο που θα αποτρέπει νέες αναζωπυρώσεις.

«Δεν χρειάζονται διαδηλώσεις για να πεισθεί οποιοσδήποτε στην χώρα αυτή ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις δουλειές μας και να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να βγούμε από τα σπίτια. Κανείς», δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στην Ιταλία τα πράγματα πάνε καλύτερα αλλά όχι ακόμα...καλά

Πως να χαρακτηρίσει κάποιος το γεγονός ότι πεθαίνουν μέσα σε μια μέρα παραπάνω από 400 άνθρωποι; Τέλος της κρίσης δεν είναι σε καμία περίπτωση αλλά είναι σίγουρα μια αισιόδοξη, μειούμενη πορεία καθώς στην έξαρση χάνονταν 1000 ψυχές την ημέρα! Οι ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ιταλία, για 17η ημέρα χθες, συνέχισαν να μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. 

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών είναι 181.228, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 24.114. Παράλληλα, 48.877 άνθρωποι έχουν ιαθεί. Την προηγούμενη ημέρα το σύνολο κρουσμάτων του κορωνοϊού ήταν 178.972 και είχαν χάσει την ζωή τους 23.660 άνθρωποι ενώ 47.055 είχαν θεραπευθεί. Άρα η τελευταία ημερήσια καταγραφή θανάτων ήταν 454 ασθενείς.

Μαρία Τσιλιμιγκάκη

Σχετικά Άρθρα