ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια είναι τα οφέλη του καφέ και πόσο πρέπει να καταναλώνουμε

24 Φεβρουαρίου 2025, 10:00

images

Με εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο να ξεκινούν την ημέρα τους με μία κούπα καφέ, πρόσφατη έρευνα σχετικά με την κατανάλωση καφεΐνης παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Μεγάλη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης από τον καφέ ή το τσάι μείωσε τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλαπλών καρδιομεταβολικών ασθενειών όπως καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό και διαβήτη. Από μια άλλη μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση καφέ το πρωί ήταν ιδιαίτερα ευεργετική για τη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων και του πρόωρου θανάτου.

Είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε αυτά τα δεδομένα, αλλά ποια είναι τα στοιχεία για τα οφέλη του καφέ στην υγεία; Πόσος καφές είναι καλός για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με αυτές τις μελέτες — και πόσο είναι πάρα πολύ; Πρέπει μερικοί άνθρωποι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην κατανάλωση καφέ; Και αν δεν σας αρέσει ο καφές, υπάρχουν παρόμοια οφέλη από την κατανάλωση τσαγιού ή άλλων ροφημάτων;

Δημοσιογράφος του CNN μίλησε με την εμπειρογνώμονα ευεξίας του CNN, Dr. Leana Wen, γιατρό επειγόντων περιστατικών και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Αρχικά, η ίδια δήλωσε ότι, σε ό,τι αφορά τα οφέλη από την κατανάλωση καφέ, τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά. Εκτός από τις πρόσφατες μελέτες, μια πληθώρα ερευνών εδώ και δεκαετίες έχει βρει ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης πολλαπλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, ορισμένων μορφών καρκίνου και ακόμη και της άνοιας.

Το γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό δεν είναι γνωστό, αν και υπάρχουν αρκετές υποθέσεις. Για παράδειγμα, ο καφές περιέχει χημικές ουσίες που πιστεύεται ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, συμβάλλοντας ίσως στην επίδρασή του στη μείωση του κινδύνου καρκίνου.

Οι ουσίες που περιέχονται στον καφέ θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει καλύτερα την ινσουλίνη και να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Και ορισμένα συστατικά θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη επεξεργασία της χοληστερόλης, συμβάλλοντας πιθανώς στην προστασία από αρνητικά αποτελέσματα. Επιπλέον, «πολλές από αυτές τις μελέτες βρήκαν θετικές επιδράσεις στην υγεία σε ένα μέτριο επίπεδο κατανάλωσης, το οποίο γενικά ορίζεται από 2 έως 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

Στη μελέτη του 2024 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κίνδυνος ανάπτυξης πολλαπλών νέων καρδιομεταβολικών ασθενειών μειώθηκε κατά πάνω από 48% για όσους έπιναν 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα σε σύγκριση με εκείνους που δεν έπιναν κανένα ή έπιναν λιγότερο από 1 φλιτζάνι την ημέρα.

Σύμφωνα με μια μεγάλη μελέτη του 2022, η μεγαλύτερη μείωση της πρόωρης θνησιμότητας παρατηρήθηκε για εκείνους που έπιναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Είναι ενδιαφέρον ότι αυτή η μελέτη οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση αλεσμένου καφέ μείωσε σε μεγαλύτερο βαθμό τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου (27%). Ο στιγμιαίος καφές είχε μικρότερη επίδραση (11%)».

Στην ερώτηση «πόσος καφές είναι ‘πολύς’», η Wen απαντά: «Η ανησυχία με τον πολύ καφέ αφορά την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης, η οποία μπορεί να προκαλέσει καρδιακούς παλμούς, άγχος, ανησυχία και δυσκολία στον ύπνο. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, 400 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης την ημέρα είναι ασφαλή για τους περισσότερους ενήλικες. Αυτή είναι περίπου η ποσότητα σε 4 φλιτζάνια του καφέ.

Πολλοί άνθρωποι υπερβαίνουν αυτή την ποσότητα και δεν παρουσιάζουν αρνητικές επιπτώσεις. Αλλά τα άτομα που έχουν δυσκολίες ύπνου ή άλλα προβλήματα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτά μπορεί να οφείλονται στην κατανάλωση καφεΐνης».

Ωστόσο, επισημαίνει ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να εξακριβωθούν τα στοιχεία για τα οφέλη και την κατάλληλη ποσότητα της κατανάλωσης καφέ.


Σχετικά Άρθρα