ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Το ζευγάρωμα μπορεί να μειώσει την αντίληψη για πιθανό κίνδυνο και απειλή

07 Οκτωβρίου 2024, 18:00

images

Η ρομαντική δέσμευση μπορεί να επηρεάσει την αισθητηριακή μας αντίληψη – άλλωστε λένε ότι «ο έρωτας τυφλώνει»-! Το γεγονός αυτό αντανακλά μια κοινή αρχή συμπεριφοράς μεταξύ των οργανισμών: να ευνοεί την επιδίωξη μιας πολυπόθητης ανταμοιβής έναντι των πιθανών κινδύνων. Στην περίπτωση των θηλαστικών, όταν αυτά ερωτοτροπούν αναζητώντας το ταίρι τους, τέτοιες αισθητηριακές προκαταλήψεις, μπορεί να υποστηρίξουν την αναπαραγωγική επιτυχία, αλλά μπορούν επίσης να εκθέσουν τα άτομα σε κίνδυνο. 

Ωστόσο, κατανέμει άγνωστο το πώς τα νευρωνικά δίκτυα εξισορροπούν την αντιστάθμιση μεταξύ κινδύνου και ανταμοιβής. Τώρα, σύμφωνα με το Nature, ανακαλύφθηκε ένας μηχανισμός φίλτρου που διέπεται από ντοπαμίνη στην αρσενική Drosophila που μειώνει την αντίληψη της απειλής καθώς προχωρά η ερωτοτροπία.

Έτσι, φαίνεται ότι, κατά τη διάρκεια των πρώιμων σταδίων αναζήτησης ερωτικού συντρόφου, οι οπτικοί νευρώνες που ενεργοποιούνται από την απειλή αναστέλλουν τους κεντρικούς κόμβους ερωτοτροπίας μέσω συγκεκριμένων σεροτονινεργικών νευρώνων. Αυτή η σεροτονινεργική αναστολή, ωθεί τις μύγες να ματαιώσουν την ερωτοτροπία όταν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο. Ωστόσο, καθώς οι μύγες προχωρούν στη διαδικασία της ερωτοτροπίας, το σύστημα ντοπαμινεργικού φίλτρου μειώνει τις οπτικές απαντήσεις απειλών, μετατοπίζοντας την ισορροπία από την επιβίωση στο ζευγάρωμα.

Καταγράφοντας τη νευρική δραστηριότητα από τα αρσενικά καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία του ζευγαρώματος, αποδεικνύεται ότι η πρόοδος στην ερωτοτροπία καταγράφεται καθώς τα επίπεδα ντοπαμινεργικής δραστηριότητας αυξάνονται. Αυτή η σηματοδότηση ντοπαμίνης, αναστέλλει την οπτική οδό ανίχνευσης απειλής μέσω των υποδοχέων Dop2R, επιτρέποντας στις αρσενικές μύγες να επικεντρωθούν στην ερωτοτροπία όταν πλησιάζουν στη σύζευξη.

Έτσι, η σηματοδότηση ντοπαμίνης προκαταλαμβάνει την αισθητηριακή αντίληψη με βάση την αντιληπτή εγγύτητα στο στόχο, για να δώσει προτεραιότητα μεταξύ ανταγωνιστικών συμπεριφορών.

Σχετικά Άρθρα