ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Συμπεριφορές στο διαδίκτυο που επηρεάζουν τις προσωπικές σχέσεις

31 Μαΐου 2024, 10:00

images

Μία πρόσφατη μελέτη, η οποία έχει δημοσιευθεί στο Journal of Social and Personal Relationships, υπογραμμίζει πώς ορισμένες συμπεριφορές μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να ενισχύσουν τη σταθερότητα της σχέσης, ειδικά για άτομα με υψηλά επίπεδα άγχους προσκόλλησης. 

Πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Instagram, έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο των σχέσεων. Παρέχουν άνευ προηγουμένου πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν και τους πιθανούς ρομαντικούς συντρόφους, οι οποίες μπορεί να είναι, τόσο ωφέλιμες, όσο και επιζήμιες.

Από τη μία πλευρά, αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της επαφής και της επικοινωνίας. Από την άλλη, μπορούν να εκθέσουν τα άτομα σε αλληλεπιδράσεις με τρίτα πρόσωπα, που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ζήλια και ανασφάλεια. Αυτή η διπλή φύση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, πυροδότησε το ενδιαφέρον των ερευνητών, οι οποίοι θέλησαν να κατανοήσουν πώς συγκεκριμένες διαδικτυακές συμπεριφορές μπορεί να προστατεύουν τα αγχώδη άτομα έναντι αυτών των απειλών.

Η έρευνα περιελάμβανε πολλαπλές φάσεις, συμπεριλαμβανομένων δύο πιλοτικών μελετών και δύο βασικών πειραμάτων. Στην πρώτη πιλοτική μελέτη , συμμετείχαν 240 προπτυχιακοί φοιτητές που απαριθμούσαν διαδικτυακές συμπεριφορές που σηματοδοτούν τη σχέση τους. Αυτό οδήγησε στη δημιουργία μίας λίστας 81 συμπεριφορών, οι οποίες αργότερα συμπυκνώθηκαν σε 24, μέσω μίας δεύτερης πιλοτικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν 149 προπτυχιακοί φοιτητές που αξιολόγησαν την πιθανότητα εμφάνισης αυτών των συμπεριφορών.

Στο πρώτο πείραμα, 900 συμμετέχοντες ανατέθηκαν τυχαία για να αξιολογήσουν ορισμένα σενάρια, στα οποία οι υποθετικοί σύντροφοί τους, είτε παρουσίαζαν, είτε δεν παρουσίαζαν αυτές τις συμπεριφορές. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν το αντιληπτό επίπεδο δέσμευσης του συντρόφου. Αυτή η φάση προσδιόρισε τις 4 κορυφαίες συμπεριφορές: διαγραφή εφαρμογών γνωριμιών, αγνόηση ερωτικών μηνυμάτων, εμφάνιση της σχέσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαγραφή άλλων ατόμων από «φίλους» στα μέσα.

Το δεύτερο εξέτασε αυτές τις συμπεριφορές σε ένα πιο πειραματικό περιβάλλον. Στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκε ένα υποθετικό σενάριο, κατά το οποίο ανακάλυψαν ότι ο σύντροφός τους αλληλεπιδρά με ένα άλλο άτομο, με ερωτική διάθεση, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Alexandra E. Black, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Εργαστήριο Κοινωνικής Σύνδεσης και Θετικής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, διαπίστωσε ότι τα άτομα με υψηλό άγχος προσκόλλησης, ανέφεραν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα δυσφορίας, άγχους και ζήλιας όταν φαντάζονταν τον σύντροφό τους να αλληλεπιδρά με άλλο άτομο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό επιβεβαίωσε ότι τέτοια σενάρια είναι ιδιαίτερα οδυνηρά για τα αγχώδη άτομα.

Η μελλοντική έρευνα θα πρέπει να διερευνήσει αυτά τα ευρήματα με διαφορετικά και πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα, συμπεριλαμβανομένων διαφορετικών πολιτισμικών καταβολών και τύπων σχέσεων. Επιπλέον, η ενσωμάτωση μέτρων συμπεριφοράς και διαχρονικών σχεδίων, θα μπορούσε να προσφέρει μια βαθύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι διαδικτυακές συμπεριφορές επηρεάζουν τη δυναμική των σχέσεων με την πάροδο του χρόνου.

Σχετικά Άρθρα