ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σύφιλη: Νέος τρόπος διάγνωσης

22 Αυγούστου 2024, 18:00

images

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το πρώτο τεστ για τη σύφιλη που μπορεί να γίνει στο σπίτι. Οι ειδικοί τονίζουν ωστόσο, ότι δεν πρέπει να είμαστε πολύ σίγουροι για τα αποτελέσματα αυτά ειδικά αν το τεστ βγει αρνητικό, οπότε το άτομο είναι χρήσιμο να κάνει και κλασικές εξετάσεις σε εργαστήριο για να το επιβεβαιώσει.

Το τεστ για το σπίτι έρχεται σε μία περίοδο που στις ΗΠΑ τα κρούσματα σύφιλης αυξήθηκαν κατά 80% μεταξύ 2018 και 2022 και συνεχίζουν να αυξάνονται... «Συνεχίζουμε να βλέπουμε εξελίξεις στις εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις, οι οποίες μπορούν να παρέχουν στους ασθενείς περισσότερες πληροφορίες για την υγεία τους από την ιδιωτικότητα του σπιτιού τους», δήλωσε η Michelle Tarver, M.D., Ph.D., αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ακτινολογικής Υγείας του FDA. 

«Η πρόσβαση στις κατ’ οίκον εξετάσεις μπορεί να συμβάλει στην αύξηση του ελέγχου για σύφιλη, μεταξύ άλλων και σε άτομα που μπορεί να είναι απρόθυμα να επισκεφθούν κάποιον επαγγελματία υγείας για πιθανή έκθεση σε σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη. Το αυτοδιαγνωστικό τεστ μπορεί να οδηγήσει σε εργαστηριακές εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης, κάτι που σημαίνει έγκαιρη πρόσβαση σε θεραπεία και μείωση της εξάπλωσης της λοίμωξης» εξήγησε.

Η σύφιλη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που προσβάλλει άνδρες και γυναίκες και προκαλείται από το βακτήριο Treponema pallidum ή ωχρά σπειροχαίτη. Η βασική οδός μετάδοσης είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Εάν η σύφιλη δεν θεραπευθεί εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην καρδιά, στον εγκέφαλο αλλά και τύφλωση, κώφωση και παράλυση. Όταν μεταδίδεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει αποβολή, δια βίου προβλήματα υγείας ή και θάνατο του νεογνού.

Σχετικά Άρθρα