Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των παιδιών για ήρεμους γονείς
24 Αυγούστου 2021, 18:00
H έφηβη μεγαλώνει και ο γονιός σοκάρεται όταν διαπιστώνει ότι οι άντρες την κοιτάζουν όπως κοιτούν μια γυναίκα και ότι η ίδια γοητεύεται και ενίοτε φλερτάρει... Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση αν έχει γίνει σωστά και συνεχίζεται, λύνει όλα τα προβλήματα.
Εξηγεί η ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου:
"O γονιός αρχίζει να φαντάζεται διάφορα για το μέλλον του παιδιού του. Το μυαλό του το πολιορκούν φόβοι για ερωτικές απογοητεύσεις, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, αρρώστιες κ.ά. Επιπλέον αγωνιά μήπως πικραθεί το παιδί του ή μήπως παρασυρθεί και εγκαταλείψει τις σπουδές του κ.ο.κ.
Κατά βάθος, πολλοί γονείς θα ήθελαν η εφηβεία να μην περιελάμβανε το απότομο ερωτικό ξύπνημα του παιδιού τους. Θα προτιμούσαν η ερωτική του ζωή να άρχιζε όταν οι ίδιοι θα έκριναν ότι είναι ώριμο γι’ αυτήν.
Η ανάγκη των γονιών να παρατείνουν την αθώα παιδικότητα του αγοριού ή του κοριτσιού τους είναι κατανοητή. Η ζωή όμως προχωρεί βάσει των αναγκών των παιδιών. Οι αυριανοί ενήλικοι πρέπει να εξοικειωθούν σταδιακά με το φύλο τους, καθώς και με το άλλο φύλο, που θα αποτελεί ένα ολοένα σημαντικότερο κομμάτι της ζωής τους.
Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται στην εφηβεία και δεν μπορεί κανείς να την αποφύγει. Η ταυτότητα του φύλου διαποτίζει όλο το εικοσιτετράωρο των εφήβων.
Πολλοί γονείς δυσκολεύονται και νιώθουν αμήχανα να μιλήσουν στα παιδιά τους για το σεξ. Ετσι, κάποιες φορές είτε αρνούνται να το κάνουν, αποπαίρνοντας μάλιστα τα παιδιά, είτε υιοθετούν επικριτική ή πουριτανική στάση, που είναι επίσης πολύ αποθαρρυντική. Και οι δύο τακτικές περνάνε εντελώς λανθασμένα μηνύματα στα παιδιά, που μπορεί να στραφούν σε κακές επιλογές. Όμως, η στάση σας απέναντι στο θέμα είναι καταλυτική, καθώς το 45% των παιδιών θεωρούν τους γονείς τους πρότυπα συμπεριφοράς και ως προς τη διαχείριση της σεξουαλικής τους ζωής (Frappier et al., 2008).
Να γνωρίζετε ότι:
Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση βοηθάει τους εφήβους να υιοθετήσουν υγιή και υπεύθυνη στάση προς το σώμα τους και προς το σεξ. Μια μελέτη έδειξε ότι οι έφηβοι που ξεκίνησαν την ερωτική τους ζωή πριν από την ηλικία των δεκατεσσάρων ετών δεν είχαν αρκετά καλή επικοινωνία και δέσιμο με τους γονείς τους (Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής). Γι’ αυτό αφήστε στην άκρη τα ταμπού και γίνετε οι γονείς που κάθε παιδί χρειάζεται, ώστε να μεταβεί όσο πιο ομαλά είναι δυνατόν σε αυτήν τη φάση της ζωής του.
Προσπαθήστε να μην κάνετε «κήρυγμα» στο παιδί όταν συζητάτε τέτοια θέματα. Διαλέγετε κατάλληλες στιγμές, εκμεταλλευτείτε μια καλή ευκαιρία, όπως μια χαλαρή στιγμή μαζί τους, και επιστρατεύστε το χιούμορ σας για να διαλύσετε την όποια αμηχανία.
Οι έφηβοι που σκέφτονται να προχωρήσουν σε ολοκληρωμένη ερωτική επαφή πολύ συχνά αναζητούν πληροφόρηση στο διαδίκτυο. Ωστόσο, το υλικό που υπάρχει εκεί ενδέχεται να είναι παραπλανητικό, να τους δημιουργήσει υπερβολικές προσδοκίες και να μην εστιάζει καθόλου στη σημασία της πρόληψης και της προστασίας τους. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν πως μπορούν πάντα να απευθυνθούν σ’ εσάς για να λύσουν τις απορίες τους, προτού προχωρήσουν σε κάτι τόσο σημαντικό.
Από το βιβλίο της Αλεξάνδρας Καππάτου «Εμπιστευτείτε τους εφήβους, εμπιστευτείτε τη ζωή!»