Οι 5 τύποι ρομαντικών σχέσεων στη νεαρή ενήλικη ζωή
17 Δεκεμβρίου 2024, 18:00
Η ενηλικίωση (ηλικίες 18 έως 25 ετών) είναι μία συναρπαστική αλλά και πολύπλοκη και αγχωτική περίοδος στη ζωή ενός νέου ανθρώπου. Χαρακτηρίζεται από υπεραισιοδοξία, εξερεύνηση ταυτότητας και μία αίσθηση ότι δεν είμαστε πλέον ούτε παιδιά, αλλά ούτε και ώριμοι ενήλικες. Ένα σημαντικό ερώτημα σχετικά με την ενηλικίωση είναι πώς ορισμένα γνωρίσματα αυτής της περιόδου (π.χ. οικονομική ανεξαρτησία, απομάκρυνση από την οικογένεια) επηρεάζουν τη σεξουαλική ζωή, τη δέσμευση στη σχέση και την ευημερία. Μια εργασία των Beckmeyer και Jamison, που δημοσιεύτηκε στο Family Relations εντόπισε 5 τύπους σχέσεων στη νεαρή ενήλικη ζωή, οι οποίοι περιγράφονται σε αυτό το άρθρο.
Το δείγμα αποτελούνταν από 396 νεαρά ζευγάρια (μέσης ηλικίας 24 ετών) σε σχέσεις χωρίς γάμο. Σχεδόν το 49% ήταν άνδρες, το 67% Λευκοί, το 82%ετεροφυλόφιλοι και το 44% είχε πανεπιστημιακή μόρφωση.
Αξιολογήθηκαν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:
•Συμπτώματα κατάθλιψης.
•Ικανοποίηση από τη ζωή.
•Κατανάλωση αλκοόλ.
•Διάρκεια σχέσης.
•Χρόνος που περνούν τα ζευγάρια μαζί.
•Δέσμευση σχέσης (δηλαδή πιθανότητα γάμου στο μέλλον).
•Εμπειρίες σχέσεων, όπως συγκατοίκηση και κυκλική σχέση (δηλαδή χωρισμός και επανένωση).
•Δυναμική σχέσης (ικανοποίηση από τη σχέση, οικειότητα και υποστήριξη).
•Ευεξία (δηλαδή υψηλή ικανοποίηση από τη ζωή και απουσία συμπτωμάτων κατάθλιψης και έντονης χρήσης αλκοόλ).
Έτσι, οι ερευνητές εντόπισαν 5 ομάδες ρομαντικών σχέσεων:
1. Happily independent- Ευτυχισμένοι αλλά και ανεξάρτητοι (19%). Τα χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας περιλάμβαναν μέτρια μέση διάρκεια σχέσης (1,7 χρόνια), υψηλή πιθανότητα γάμου, χαμηλά επίπεδα αρνητικών αλληλεπιδράσεων και υψηλή ικανοποίηση, υποστήριξη και ζεστασιά.
2. Happily consolidated - Ευτυχισμένοι σε σταθερή σχέση (31%). Η δέσμευση και η δυναμική των σχέσεων σε αυτό το δείγμα έμοιαζαν με εκείνες των Happily independentζευγαριών, με τις κύριες διαφορές να είναι η μεγαλύτερη μέση διάρκεια (3,4 χρόνια) και η μεγαλύτερη εδραίωση (π.χ. περνούν περισσότερο χρόνο μαζί). Αυτό το σύμπλεγμα περιείχε το μικρότερο ποσοστό περιστασιακών ραντεβού (2%).
3. Διερευνητικές (18%). Αυτή η ομάδα είχε τη μικρότερη διάρκεια σχέσης και το χαμηλότερο επίπεδο δέσμευσης και ενοποίησης. Σε σύγκριση με τις 2 παραπάνω ομάδες, χαρακτηρίστηκε από λιγότερη οικειότητα/υποστήριξη και ικανοποίηση και περισσότερες αρνητικές αλληλεπιδράσεις.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα περισσότερα ζευγάρια (62%) έβγαιναν περιστασιακά, προσπαθώντας ίσως να προσδιορίσουν τις μακροπρόθεσμες δυνατότητες των σχέσεών τους.
4. Stuck - "Κολλημένοι" (23%). Τα χαρακτηριστικά περιλάμβαναν τη μεγαλύτερη διάρκεια σχέσης (3,5 χρόνια), υψηλή σταθεροποίηση, μέτρια δέσμευση, υψηλά συμπτώματα κατάθλιψης και χαμηλή ικανοποίηση από τη σχέση, ζεστασιά και υποστήριξη. Περίπου το 70% των ζευγαριών συζούσε, το 19 ήταν αρραβωνιασμένο και το 59 ήταν σε αποκλειστική σχέση.
5. High intensity - Με πάθος (9%). Ένας μέτριος βαθμός υποστήριξης, ζεστασιάς και ικανοποίησης, αλλά και ο υψηλότερος βαθμός αρνητικών αλληλεπιδράσεων χαρακτήρισε το σύμπλεγμα αυτό. Αν και τα ζευγάρια σε σχέσεις υψηλής έντασης ήταν αρκετά αφοσιωμένα και εδραιωμένα, είχαν το υψηλότερο επίπεδο χωρισμών κι επανασυνδέσεων (57%).
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, ανάλογα με την κατηγορία στην οποία κατατάσσουν τη σχέση τους, οι νεαροί ενήλικες σε ρομαντικές σχέσεις θα πρέπει να προσαρμόσουν στις ανάγκες τους για να καθοδηγηθούν, καθώς προσπαθούν να προσαρμοστούν στα δεδομένα αυτής της νέας, για αυτούς, περιόδου (π.χ. να γίνουν ανεξάρτητοι, να δεσμευτούν σε μια στενή σχέση).
Tags: νέοι, νέοι και σεξ, Σεξ και σχέσεις