ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Φυσική «απελευθέρωση» ορμονών σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση

25 September 2024, 18:00

images

Σύμφωνα με τη μελέτη του Kinsey Institute, η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος στην ανακούφιση από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως είναι οι εξάψεις, οι εφιδρώσεις και η ξηρότητα του κόλπου. Οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, ανέφεραν βελτίωση σε συμπτώματα παρότι μόνο το 10% όσων έλαβαν μέρος χρησιμοποιούν την αυτοϊκανοποίηση ως τακτική διαχείρισης της εμμηνόπαυσης, η ανακούφιση που προσφέρει φαίνεται να είναι εντυπωσιακή αν και ...ταμπού για τις μεγαλύτερες γυναίκες.

Η αυτοϊκανοποίηση φαίνεται να βοηθάει τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση μέσω τριών βασικών μηχανισμών: Πρώτον, ενισχύει την απελευθέρωση ορμονών που βοηθούν στην καλύτερη ποιότητα ύπνου, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι διαταραχές ύπνου είναι συχνές κατά την εμμηνόπαυση. Δεύτερον, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μειώσει το άγχος και την κατάθλιψη. Τρίτον, ο τακτικός αυνανισμός ενισχύει τη ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, συμβάλλοντας στη μείωση της ξηρότητας και της ατροφίας του κόλπου. 

Πάντως, λιγότερο από το 50% των γυναικών έχουν συζητήσει για την εμμηνόπαυση με τον γιατρό, και ακόμα λιγότερες έχουν μιλήσει για τον αυνανισμό. Αυτό δείχνει ότι και τα δύο θέματα παραμένουν ταμπού σε πολλές ιατρικές συζητήσεις.

Αλλά αν σκεφτεί κάποιος ότι δεν χρειάζεται ...έγκριση ή ιατρική συμβουλή για να το δοκιμάσει μία γυναίκα, αξίζει τον κόπο να μπει στη διαδικασία αν πρόκειται αφενός να γλυτώσει από τα ενοχλητικά συμπτώματα, αφετέρου να γλυτώσει από τη φαρμακευτική αγωγή και άλλες θεραπείες που συστήνονται στην περίπτωση της εμμηνόπαυσης.

Σχετικά Άρθρα