Διαφέρουν τα δύο φύλα ως προς τη ...σοφία;
08 Φεβρουαρίου 2022, 18:00
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Σαν Ντιέγκο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια εξέτασαν τις διαφορές των φύλων σε σχέση με τη σοφία, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές επικυρωμένες κλίμακες. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του Frontiers in Psychology και έχει ενδιαφέρον...
Συγκεκριμένα, 659 συμμετέχοντες, ηλικίας 27 έως 103 ετών, συμμετείχαν στη μελέτη, ολοκληρώνοντας τις δοκιμασίες της Κλίμακας Σοφίας του Σαν Ντιέγκο (SD-WISE) και της Τρισδιάστατης Κλίμακας Σοφίας (3D-WS).
Το SD-WISE περιλαμβάνει 24 στοιχεία που σχετίζονται με έξι καθορισμένα χαρακτηριστικά της σοφίας: Φιλοκοινωνικές συμπεριφορές (ενσυναίσθηση και συμπόνια), διαχείριση συναισθημάτων, αυτοστοχασμός, αποδοχή της αβεβαιότητας και ποικιλομορφία προοπτικών, αποφασιστικότητα και κοινωνική συμβουλή. Το 3D-WS περιέχει 39 στοιχεία που καλύπτουν τρεις διαστάσεις σοφίας: Γνωστική, συναισθηματική ή συμπονετική/και στοχαστική.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι γενικά, οι γυναίκες σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε θέματα που σχετίζονται με τη συμπόνια και τον αυτοστοχασμό, ενώ οι άνδρες σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε θέματα που σχετίζονται με γνωστικά θέματα και στη συναισθηματική ρύθμιση. Σε γενικές γραμμές, η συνολική βαθμολογία του 3D-WS ήταν υψηλότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, αλλά το φύλο δεν έπαιξε ρόλο στη συνολική βαθμολογία στο SD-WISE.
«Τα τελευταία ευρήματά μας είναι μόνο ένα κομμάτι του συνολικού παζλ. Υπάρχουν πολλά μονοπάτια για την επίτευξη μιας σοφής ζωής. Οι άνθρωποι προσεγγίζουν τη σοφία διαφορετικά και η εξέταση του φύλου είναι ένας τρόπος για να αξιολογηθούν αυτές οι πιθανές διαφορές", δήλωσε η Emily Treichler, PhD, επικεφαλής συγγραφέας και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής στο UC San Diego School of Medicine και ερευνήτρια ψυχολόγος στο Desert Pacific Mental Illness Research, Education, and Clinical Center (MIRECC) στο VA San Diego Healthcare System.
«Η καλύτερη κατανόηση της σοφίας και του τρόπου βελτίωσής της έχει οφέλη για την υγεία και αξία για τα άτομα και την κοινωνία. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επίπεδα ορισμένων συστατικών της σοφίας όπως η ενσυναίσθηση/συμπόνια και η συναισθηματική ρύθμιση μπορούν να αυξηθούν με την κατάλληλη ψυχοκοινωνική αντιμετώπιση και συμπεριφορικές παρεμβάσεις. Μελέτες όπως η δική μας μπορούν να βοηθήσουν στην προσαρμογή των παρεμβάσεων στα άτομα με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά».
Οι ερευνητές τονίζουν ότι υπήρχαν περιορισμοί της μελέτης: Η έρευνα δεν ήταν διαχρονική και δεν ρώτησε τους ανθρώπους αν αυτοπροσδιορίζονται ως τρανς και αυτό θα πρέπει να είναι ένα από τα επόμενα βήματα. Οι μελετητές επισημαίνουν πως τα αποτελέσματα είναι αδιαμφισβήτητα σημαντικά, ωστόσο πρέπει να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα.