ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Τι συμβαίνει μέσα στο μυαλό ενός εφήβου;

30 Ιουλίου 2024, 09:00

images

Συμβαίνουν τόσα πολλά μέσα στον εγκέφαλο ενός εφήβου που η θυγατρική της Disney, Pixar, έκανε μια ολόκληρη ταινία για αυτό. Το «Inside Out 2» ακολουθεί τον κεντρικό χαρακτήρα, τη Riley, καθώς γίνεται 13 ετών και βιώνει όλες τις συναισθηματικές αλλαγές που επέρχονται με την εφηβεία: περισσότερη ευαισθησία, επίγνωση της θέσης της στον κοινωνικό της κύκλο και πολύ άγχος.

Στα πρώτα χρόνια της εφηβείας, ο εγκέφαλος περνά σε μια αναδιαμόρφωση, είπε η Δρ Lisa Damour, κλινική ψυχολόγος στο Οχάιο. Μαζί με αυτή την αναδιαμόρφωση εμφανίζονται νέα, διαφορετικά συναισθήματα - αμηχανία, φθόνος, έχθρα και άγχος. Μόλις ξεκινήσει η εφηβεία, οι χαρακτήρες που συνθέτουν τα συναισθήματα της Riley, διαπιστώνουν ότι το πάτημα οποιουδήποτε κουμπιού, οδηγεί σε ιδιαίτερα έντονες αντιδράσεις.

«Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της συναισθηματικής ανάπτυξης στην εφηβεία, είναι αυτή η εύκολη διέγερση, τόσο των θετικών, όσο και των αρνητικών συναισθημάτων», είπε ο Steinberg. Τα συναισθήματά τους είναι πιο δυνατά από αυτά των παιδιών ή των ενηλίκων.

Επιπλέον, στην εφηβεία, ο εγκέφαλος έχει αναπτύξει την ικανότητα για αφηρημένη σκέψη σε μεγάλο βαθμό, γεγονός που συνεπάγεται πιο περίπλοκα συναισθήματα, είπε η Damour, συγγραφέας του «The Emotional Lives of Teenagers: Raising Connected, Capable, and Compassionate Adolescents».

Έχουν περισσότερο άγχος γιατί μπορούν πιο εύκολα να προβλέψουν μελλοντικά προβλήματα. Ντρέπονται περισσότερο γιατί καταλαβαίνουν καλύτερα τι σκέφτονται οι άλλοι για αυτούς. Γίνονται ζηλιάρηδες γιατί μπαίνουν σε διαδικασία σύγκρισης σε μεγαλύτερο βαθμό, προσέθεσε.

Ακόμη, η ανία δεν είναι ένα συναίσθημα που μπορεί να παραβλεθεί. Το να συμπεριφέρονται σαν να μην τους νοιάζει τίποτα είναι συχνά ένα σημαντικό δείγμα διαφυγής για τους εφήβους, είπε η Damour.

«Πρόκειται για περίπλοκα συναισθήματα που απαιτούν νευρολογική ανάπτυξη για να εμφανιστούν στο προσκήνιο», είπε.

Τα συναισθήματα είναι αφηρημένα, γεγονός που μπορεί να κάνει τη συζήτηση γύρω από αυτά περίπλοκη. Η Damour ελπίζει ότι η ψυχαγωγία και τα μέσα που κανονικοποιούν τα συναισθήματα, μπορούν να βοηθήσουν στο να ανοίξει η συζήτηση γύρω από τα συναισθήματα των εφήβων. Επειδή συχνά, το να προσεγγίζουμε μόνο τους εφήβους και να τους βοηθάμε να αναγνωρίσουν τα συναισθήματά τους, είναι ένας καλός τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων.

«Δεν χρειάζεται να μπορείτε να διορθώσετε το πρόβλημα. Πρέπει να μπορείτε να μιλήσετε γι' αυτό».

Σχετικά Άρθρα