Τα κοινωνικά δίκτυα επηρεάζουν την ψυχική υγεία;
19 Ιανουαρίου 2022, 09:00
Τα τελευταία 20 χρόνια, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αναδειχθεί σε ένα πλήρως αποδεκτό και ενσωματωμένο μέρος της καθημερινής μας ζωής. Μέχρι τώρα, οι περισσότερες έρευνες που διερευνούν τις επιπτώσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ψυχική υγεία έχουν επικεντρωθεί στις πιθανές αρνητικές πτυχές.
Ένα από τα πιο συνήθη και σοβαρά φαινόμενα που επηρεάζουν δραματικά την ψυχολογία, ιδιαίτερα των εφήβων, είναι ο διαδικτυακός εκφοβισμός. «Ο διαδικτυακός εκφοβισμός σχετίζεται με συμπτώματα κατάθλιψης και αυτοκτονίας. Μπορεί να είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα για τους νέους που προσδιορίζονται ως μειονότητες φύλου ή σεξουαλικότητας», δήλωσε η Δρ Kya Barounis, ερευνήτρια ψυχικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.
Η ίδια σημείωσε επίσης ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα μπορούσε να επηρεάσει ή ακόμη και να διακόψει άλλες συνήθειες και συμπεριφορές, όπως ο ύπνος και η άσκηση, που είναι «σημαντικές για τη διατήρηση της καλής ψυχικής υγείας». Οι ερευνητές μελετούν αυτή τη διαδικασία μέσω αυτού που είναι γνωστό ως "θεωρία μετατόπισης".
Για να δώσει ένα παράδειγμα, είπε: «Αν ένας νεαρός μένει ξύπνιος κάθε βράδυ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και δεν κοιμάται αρκετά, η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα ευερεθιστότητας ή καταθλιπτική διάθεση την επόμενη μέρα».
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης προκαλεί παθήσεις ψυχικής υγείας, σημειώνοντας ότι η σχέση μεταξύ των χρόνιων προβλημάτων ύπνου και της κλινικής κατάθλιψης στη νεολαία είναι περίπλοκη.
Ο Δρ John Naslund, Ph.D., εκπαιδευτής παγκόσμιας υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, συμφώνησε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορούν να διαιωνίσουν το «στοχευμένο μίσος από άλλους» ή το διαδικτυακό εκφοβισμό, που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Πρόσθεσε, τέλος, ότι, παρόλο που η έρευνα που σχετίζεται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την ψυχική υγεία είναι γενικά μεικτή, «η έκθεση σε περιεχόμενο μίσους στο διαδίκτυο - όπως η προβολή ή το υποτιμητικό περιεχόμενο που στοχεύει τη φυλή, την εθνικότητα ή το φύλο - σχετίζεται με χειρότερη ψυχική υγεία και αισθήματα αγωνίας».