Σαφής η σχέση ελλιπούς ύπνου και στρες
06 Μαΐου 2024, 09:00
Νέα στοιχεία δημοσκοπήσεων της Gallup, δείχνουν ότι οι Αμερικανοί δεν κοιμούνται αρκετά. Τα νέα δεδομένα οδηγούν στο συμπέρασμα ότι περισσότερα από τα μισά άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα - το 57% - δήλωσαν ότι θα ένιωθαν καλύτερα αν κοιμόντουσαν περισσότερο. Η ανάλυση της Gallup, βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων στρες και του λιγότερου ύπνου. Οι συγγραφείς της μελέτης, ανέφεραν ότι τα επίπεδα άγχους μεταξύ των Αμερικανών αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες. Τα επίπεδα άγχους έχουν αυξηθεί από το 2003, τότε που το 33% των ερωτηθέντων δήλωνε ότι συνήθως βιώνει άγχος στην καθημερινότητά του. Το 2023, το ποσοστό αυτό άγγιξε το 49%. Το δυσάρεστο είναι ότι αυτά τα στοιχεία δεν αφορούν μόνο τις ΗΠΑ αλλά όλο το δυτικό κόσμο...
Κατά την έρευνα της Gallup, καθώς τα επίπεδα άγχους των ανθρώπων έχουν αυξηθεί, ο ύπνος τους έχει μειωθεί, με το 63% των ανθρώπων που υποστηρίζει ότι χρειάζεται περισσότερο ύπνο, να δηλώνει επίσης ότι βιώνει συχνά στρες.
Η Δρ. Tiffany Yip, PhD, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Fordham, αναφέρει ότι αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο πώς μπορούμε να αυξήσουμε τον ύπνο μας και ταυτόχρονα να μειώσουμε το άγχος.
«Το άγχος είναι αναπόφευκτο σε μεγάλο βαθμό», είπε ο Yip. «Πιστεύω ότι η πρόκληση και η λύση εδώ είναι να σκεφτούν οι άνθρωποι τους στρεσογόνους παράγοντες που αντιμετωπίζουν και πώς παρουσιάζονται όταν πέφτουν για ύπνο το βράδυ… Κάπως έτσι σκεφτόμαστε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αρχίσουμε να αφήνουμε το άγχος της ημέρας πίσω».
Ο Δρ. Raj Dasgupta, MD, αναπληρωτής διευθυντής προγράμματος για την ειδικότητα εσωτερικής ιατρικής στο Huntington Health και επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος για το Sleep Advisor, σημειώνει ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα προγράμματα ύπνου.
«Το συμπέρασμα για μένα είναι ότι πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον ύπνο και την ψυχική μας υγεία. Έχουμε πλήθος ερευνών που συνδέουν τον ύπνο με την ψυχική υγεία και είναι καιρός να θέσουμε σαφείς προτεραιότητες στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης και στην προσωπική μας ζωή», είπε ο Mark S. Aloia, PhD, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο National Jewish Health.
«Και, ως φίλοι, μέλη της οικογένειας, εργοδότες, πάροχοι φροντίδας κ.λπ., είναι καιρός να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλον γύρω από αυτά τα κρίσιμα ζητήματα υγείας».