Πόσο κοντά είμαστε σε καταστάσεις ψυχοπαθολογίας;
21 Οκτωβρίου 2024, 16:00
To 1% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ψυχοπαθείς, ποσοστό πιθανότατα όχι ακριβές, αλλά που σύμφωνα με ειδικούς, η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας (ΑΔΠ) που αντικατέστησε την ψυχοπάθεια στο Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών (DSM), επικεντρώθηκε στα συμπεριφορικά χαρακτηριστικά, όπως η επιθετικότητα, η παρορμητικότητα και η παραβίαση των δικαιωμάτων των άλλων, παραμερίζοντας χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η αναλγησία, η έλλειψη μεταμέλειας και ο ναρκισσισμός.
«Ως αποτέλεσμα, μόνο το ένα τρίτο περίπου των ατόμων που διαγιγνώσκονται με ΑΔΠ, πληρούν τα κριτήρια της ψυχοπάθειας», εξηγεί η Abigail Marsh, PhD, καθηγήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας και στο διεπιστημονικό πρόγραμμα νευροεπιστημών του Πανεπιστημίου Georgetown. Ακόμα και αν η εικόνα για τον επιπολασμό δεν είναι καθαρή, ένα διαδικτυακό εργαλείο μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όσους αναρωτιούνται: «μήπως είμαι ψυχοπαθής;».
Βασισμένο στην εργασία του Michael Levenson, καθηγητή στο τμήμα Ψυχολογίας από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, κυκλοφορεί στο ίντερνετ ένα κουίζ 27 ερωτήσεων που εκτείνεται σε διάφορες πτυχές της ζωής, όπως το πώς αντιλαμβάνεστε τον έρωτα, οι στόχοι που έχετε για τη ζωή και πώς αλληλεπιδράτε με τους άλλους. Από τις απαντήσεις προκύπτει ένα ποσοστό που υποδεικνύει το σκορ σας σε μια κλίμακα μέτρησης της ψυχοπάθειας.
Το κουίζ ρωτά αρχικά κατά πόσο συμφωνείτε ή διαφωνείτε με τον νόμο της ζούγκλας κι ότι η επιτυχία κρίνεται από την επιβίωση του πιο ισχυρού. Αξιολογεί επίσης αν βρίσκεστε αντιμέτωποι συχνά με τα ίδια προβλήματα και θέτει ερωτήματα για τη σημασία των χρημάτων στους στόχους σας, αν θεωρείτε ότι η εξαπάτηση είναι δικαιολογημένη και κατά πόσο απολαμβάνετε τη συναισθηματική χειραγώγηση των άλλων.
Μετά την ολοκλήρωση του τεστ, το σκορ αποκαλύπτει αν έχετε τάσεις για ψυχοπάθεια ή κοινωνιοπάθεια (εστιάζει περισσότερο στις αντικοινωνικές συμπεριφορές), καθώς και τον βαθμό παρορμητικότητας σε σύγκριση με άλλους συμμετέχοντες. Ωστόσο, σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως οδηγός και όχι ως το μοναδικό εργαλείο αξιολόγησης των χαρακτηριστικών ψυχοπάθειας ενός ατόμου.
Η ψυχοπάθεια αποτελεί προγνωστικό δείκτη προβληματικών και επιβλαβών συμπεριφορών. Συνδέεται επίσης με την εξάρτηση από τα ναρκωτικά, την έλλειψη στέγης και άλλες διαταραχές της προσωπικότητας. Για τη διάγνωση της διαταραχής χρησιμοποιείται το εργαλείο Hare Psychopathy Checklist, το γνωστό ως «τεστ ψυχοπάθειας» που ανέπτυξε ο Καναδός ψυχολόγος Robert Hare στα τέλη της δεκαετίας του 1970 για την αξιολόγηση ειδικών ομάδων πληθυσμού (ενήλικες σε φυλακές, ψυχιατρικά νοσοκομεία, εγκληματίες και εν αναμονή ψυχιατρικής αξιολόγησης ή δίκης).
Το τεστ βαθμολογεί τους συμμετέχοντες σε κοινωνικές συμπεριφορές και χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η παρορμητικότητα, η επιθετικότητα, η επίμονη εγκληματική συμπεριφορά και η ενσυναίσθηση, σε μία κλίμακα τριών σημείων από το 0 έως το 2. Ένας μέσος άνθρωπος βαθμολογείται με 5 ή 6 βαθμούς, ενώ όσοι βαθμολογούνται με 25 έως 30 βαθμούς ή περισσότερο διαγιγνώσκονται με ψυχοπαθητική διαταραχή προσωπικότητας.
Tags: Ψυχική νόσος, ψυχική υγεία