Παγκ. Ημέρα Φιλανθρωπίας: Τα οφέλη της ανιδιοτελούς προσφοράς
05 September 2021, 06:00
Η Παγκόσμια Ημέρα Φιλανθρωπίας καθιερώθηκε από το 2012 έπειτα από απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα αποδημίας της Μητέρας Τερέζας, η οποία υπήρξε μία εμβληματική προσωπικότητα της διεθνούς φιλανθρωπίας.
Αυτή η μέρα έχει ως στόχο να τιμήσει όσους βοηθούν μέλη της κοινωνίας που το χρειάζονται και να προάγει φιλανθρωπικές δραστηριότητες, καλλιεργώντας τη συναίσθηση και εξασφαλίζοντας ένα κοινό βήμα για δραστηριότητες συνδεόμενες με τη φιλανθρωπία, σε τοπικό, εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η φιλανθρωπία, όπως και η έννοια του εθελοντισμού, ενδυναμώνει τους κοινωνικούς δεσμούς και συντελεί στη δημιουργία συνεκτικών κοινωνιών.
Ακόμη η προσφορά, η δωρεά, η φιλανθρωπία σε ατομικό επίπεδο, σύμφωνα με τους ψυχολόγους δεν είναι μόνο να βοηθάς αυτούς που το έχουν ανάγκη. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι όταν δίνεις ταυτόχρονα ανταμείβεσαι με ηθική ικανοποίηση και ευχαρίστηση.
Σε δηλώσεις της στο ygeiawatch η Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Οικογενειακή Σύμβουλος και Κοινωνιολόγος κα Κατερίνα Μιχαήλ, αναφέρει ότι η χαρά της προσφοράς αποτελεί μια από τις βαθύτερες μορφές ικανοποίησης στον άνθρωπο. Το κάθε άτομο μπορεί να προσφέρει με διαφορετικό τρόπο ή για διαφορετικό λόγο. "Όσοι αναγνωρίζουν τα πραγματικά οφέλη της φιλανθρωπίας συνεχίζουν να προσφέρουν. Η φιλανθρωπία δεν έχει πάντα μόνον να κάνει με το γεγονός ότι δίνω σε κάποιον άλλο άνθρωπο αλλά και με το γεγονός ότι παράλληλα γεμίζω και εγώ ο ίδιος", προσθέτει.
Αναφερόμενη στα οφέλη της φιλανθρωπίας στην ψυχολογία αυτού που προσφέρει η ειδικός αναφέρει ότι "Η πράξη να βοηθώ έναν συνάνθρωπο χωρίς να περιμένω αντάλλαγμα αυξάνει την αυτοεκτίμηση μας. Έτσι ένας άνθρωπος που προσφέρει ταυτόχρονα νιώθει πως ο εαυτός του είναι σημαντικός και έτσι γεμίζει περηφάνια".
Αυτά τα συναισθήματα, όπως επισημαίνει η κα Μιχαήλ, βοηθούν τους ανθρώπους να κυνηγούν με περισσότερο πείσμα και αισιοδοξία τα όνειρα τους. Επίσης μέσα από την προσφορά καλλιεργείται η ενσυναίσθηση, αφού ένας άνθρωπος που προσφέρει καταφέρνει να δει και την πλευρά άλλων ανθρώπων που δυσκολεύονται.
Όπως παράλληλα μας εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια, η προσφορά στον άνθρωπο βελτιώνει τις κοινωνικές σχέσεις και δεξιότητες. Ένα άτομο που προσφέρει συνήθως εντάσσεται σε ομάδες εθελοντισμού και προσφοράς με αποτέλεσμα να δημιουργεί νέες σχέσεις και δεσμούς. Έτσι εντάσσεται σε ένα κοινωνικό πλαίσιο με κοινά ενδιαφέροντα όπου επιτελούν ένα κοινό σκοπό. "Τέτοιου είδους δεσμοί αποτελούν δικλείδα συναισθηματικής και κοινωνικής ασφάλειας".
Αδιαμφισβήτητα, η φιλανθρωπία δεν έχει οφέλη μόνον στον άνθρωπο που παίρνει αλλά και στον άνθρωπο που βοηθά. Παράλληλα μέσα από τη φιλανθρωπία ενδυναμώνονται οι κοινωνικοί δεσμοί και το αίσθημα ασφάλειας, καταλήγει.
Πιο κάτω παρουσιάζονται και επιβεβαιώνονται με τα λεγόμενα της ειδικού κάποια πολλαπλά οφέλη στη ψυχολογία μας μέσω της δωρεάς για φιλανθρωπικό σκοπό, σύμφωνα με τον φιλανθρωπικό οργανισμό ‘the life you can save’.
1. Περισσότερη ευχαρίστηση
Σε έρευνες που διεξήχθησαν από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, οι συμμετέχοντες που επέλεξαν να δωρίσουν ένα μερίδιο χρημάτων που τους χορηγήθηκαν, είχαν υψηλότερα επίπεδα ορμονών ευχαρίστησης στον εγκέφαλο. Αυτή η έρευνα έδειξε ότι η δωρεά χρημάτων μας ωφελεί με το να αισθανόμαστε καλύτερα.
2. Δίνει περισσότερο νόημα στη ζωή μας
Όταν προσφέρουμε σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, δημιουργούνται ευκαιρίες για εμάς να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους με κοινά ενδιαφέρονται, κοινές αξίες και πράξεις έμπνευσης. Αυτό, μαζί με την ευχαρίστηση της προσφοράς μπορεί να εμπλουτίσει και να αναζωογονήσει την καθημερινότητά μας.
3. Προωθούμε τη γενναιοδωρία στα παιδιά και στους γύρω μας
Όταν τα παιδιά σας βλέπουν να δωρίζετε, είναι πολύ πιο πιθανό να υιοθετήσουν μια νοοτροπία προσφοράς καθώς μεγαλώνουν.
Ακόμη, όταν οι φίλοι μας και η οικογένειά μας γνωρίζουν για τις φιλανθρωπικές μας πράξεις πολλές φορές παρακινούνται στο να καταβάλουν τις δικές τους προσπάθειες για προσφορά. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια για να αντιμετωπιστούν θέματα όπως η παγκόσμια φτώχεια, η πρόοδος και η εκπαίδευση. Η δική μας έμπνευση στους ανθρώπους γύρω μας σαφώς έχει θετικό αντίκτυπο σε αυτό το κομμάτι.
4. Συνειδητοποιούμε ότι το λίγο βοηθά
Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να κάνετε τη διαφορά στη ζωή κάποιου. Στις αναπτυσσόμενες χώρες, έστω και λίγα χρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν για την εξασφάλιση ενός γεύματος σε κάποιον που το έχει ανάγκη.
5. Βελτίωση της διαχείρισης προσωπικών χρημάτων
Εάν ορίζετε μια προγραμματισμένη δωρεά χρημάτων κάθε μήνα /κάθε χρόνο για μια συγκεκριμένη φιλανθρωπική οργάνωση, αυτό μπορεί να σας παρακινήσει να είστε πιο προσεκτικοί στα δικά σας οικονομικά, σε μια προσπάθεια να διασφαλίσετε ότι δεν θα ξεμείνετε από χρήματα ή θα μείνετε πίσω στις μηνιαίες δωρεές σας. Οτιδήποτε σας κάνει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στον τραπεζικό σας λογαριασμό είναι καλό - ιδιαίτερα όταν βοηθά αυτούς που έχουν ανάγκη.
Η φιλανθρωπία δεν είναι μόνο δωρεά χρημάτων
Εάν δεν μπορείτε να στηρίξετε οικονομικά μια οργάνωση, μπορείτε να προσφέρετε και με άλλους τρόπους όπως αφιερώσετε εθελοντικό χρόνο να μαζευτούν τα χρήματα, ή να χαρίσετε πράγματα τα οποία δεν χρειάζεστε.
Στην Κύπρο υπάρχουν 427 εγκεκριμένα φιλανθρωπικά ιδρύματα από το τμήμα φορολογίας στα οποία μπορεί ο καθένας να απευθυνθεί αν το επιθυμεί και να συνεισφέρει με τον τρόπο του.