Οι αισθητηριακές διαφορές των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού
01 September 2023, 16:00
Το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα προσαρμόζει τα αισθητηριακά ερεθίσματα του περιβάλλοντος, ώστε τα άτομα να ορίσουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους σε κάθε χώρο και κάθε συνθήκη. Αυτή η λειτουργία ονομάζεται αισθητηριακή ρύθμιση. Στα άτομα που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, ωστόσο, αυτή η ρύθμιση δεν λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο...
Κάπως έτσι, ενώ στα νευροτυπικά άτομα οι 5 αισθήσεις, - όραση, ακοή, όσφρηση, γεύση, αφή- μαζί με δύο ακόμα που χρειάζονται στην αισθητηριακή ολοκλήρωση (ιδιοδεκτικότητα και η αίσθηση της κίνησης ή ισορροπίας), λειτουργούν φυσιολογικά, στα άτομα με ιδιαιτερότητες σε νευρολογικό επίπεδο, θέτουν προβλήματα "προσαρμογής" στο άτομο.
Η ιδιοδεκτικότητα είναι μία αίσθηση που τη λαμβάνουμε από τους μυς, τους τένοντες και τις αρθρώσεις και μάς δίνει πληροφορίες για το πού βρίσκονται τα μέλη του σώματός μας στο χώρο. Ακόμα δηλαδή και με κλειστά μάτια ή χωρίς να κοιτάμε, ξέρουμε κάθε στιγμή πού βρίσκονται τα μέλη μας. Η άλλη αίσθηση είναι μια αίσθηση που δεχόμαστε από το ακοολογικό σύστημα, που βρίσκεται μέσα στο εσωτερικό αυτί και μάς δίνει πληροφορίες για τη θέση του κεφαλιού μας και για τη φορά και ταχύτητα της κίνησής μας. Αυτή η αίσθηση είναι γνωστή και σαν αίσθηση της κίνησης ή αίσθηση της ισορροπίας.
Η θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης, αναπτύχθηκε από μια εργοθεραπεύτρια που λεγόταν Τζιν ‘Ειρς (Jean Ayres). Η Έιρς έβαλε τις βάσεις για τη θεωρία της αισθητηριακής ολοκλήρωσης τη δεκαετία του 1960. Έγινε γνωστή, τόσο για το σημαντικό κλινικό της έργο, όσο και για την ερευνητική της δουλειά. Ανέπτυξε κάποια από τα κύρια εργαλεία αυτής της θεωρίας όπως το Southern California Test of Sensory Integration και το Sensory Integration and Praxis Test.
Το δεδομένο που πρέπει να γνωρίζουμε όλοι, ακόμα κι αν δεν έχουμε άμεσο ενδιαφέρον για τον αυτισμό, είναι ότι αρκετοί άνθρωποι γύρω μας, παιδιά και ενήλικες, δεν αντέχουν τη δυνατή μας φωνή, το άγγιγμά μας, ένα ύφασμα ρούχου που εμείς θεωρούμε ωραίο, μία μυρωδιά που εμάς είναι οικεία και ευχάριστη... Πρέπει ως εκ τούτου να έχουμε ανοιχτό το μυαλό και την καρδιά, ώστε όταν υποπτευόμαστε ένα τέτοιο περιστατικό στο περιβάλλον μας να δείχνουμε ανεκτικότητα, δεκτικότητα και συμπερίληψη.
Tags: Αυτισμός, φάσμα αυτισμού