ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο ναρκισσισμός μειώνεται όσο μεγαλώνει το άτομο αλλά δεν εξαφανίζεται

15 Ιουλίου 2024, 09:00

images

Οι άνθρωποι οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως ναρκισσιστές, γίνονται πιο ενσυναίσθητοι, γενναιόδωροι και ευχάριστοι όσο μεγαλώνουν, σύμφωνα με νέα έρευνα. Όμως, παρόλο που η υπερβολική ενασχόληση με τον εαυτό τους μπορεί να μειώνεται, δεν απαλλάσσονται πλήρως από αυτήν, όπως αναφέρεται στη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 37.000 άτομα.

Όσοι ασχολούνταν με τον εαυτό τους σε μεγαλύτερο βαθμό από τους συνομηλίκους τους ως παιδιά, έτειναν να παραμένουν έτσι και στην ενήλικη ζωή τους. Επιπλέον, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον 3 τύποι ναρκισσιστικής συμπεριφοράς:

Έκδηλοι ναρκισσιστές - που αισθάνονται ανώτεροι από τους άλλους και επιθυμούν να τους θαυμάζουν.

Ανταγωνιστές ναρκισσιστές - που βλέπουν τους άλλους ως ανταγωνιστές, τους εκμεταλλεύονται και στερούνται ενσυναίσθησης.

Νευρωτικοί ναρκισσιστές - που είναι επιρρεπείς στη ντροπή, ανασφαλείς και υπερβολικά ευαίσθητοι στην κριτική.

Οι ερευνητές μελέτησαν το τι συμβαίνει με αυτό το χαρακτηριστικό της προσωπικότητας με την πάροδο του χρόνου, με βάση ερωτηματολόγια, και διαπίστωσαν ότι, γενικά, οι βαθμολογίες που αφορούσαν το ναρκισσισμό, μειώνονταν με την ηλικία. Ωστόσο, οι αλλαγές ήταν μικρές και σταδιακές.

«Σαφώς, ορισμένα άτομα μπορεί να αλλάξουν πιο έντονα, αλλά γενικά, δεν θα περιμένατε ότι κάποιος που είδατε γνωρίσει ως υπέρμετρα ναρκισσιστή θα είχε αλλάξει εντελώς όταν το συναντήσετε ξανά μετά από μερικά χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Ulrich Orth, από το Πανεπιστήμιο του Βέρνη στην Ελβετία.

Ο Δρ Tennyson Lee είναι σύμβουλος ψυχίατρος στην υπηρεσία Deancross Personality Disorder Service, που εδρεύει στο δήμο Tower Hamlets του Λονδίνου και είπε ότι τα ευρήματα της μελέτης ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα.

«Τα καλά νέα είναι ότι ο ναρκισσισμός συνήθως μειώνεται με την ηλικία. Τα κακά νέα είναι ότι αυτή η μείωση δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Μην περιμένετε ότι ο ναρκισσισμός θα βελτιωθεί δραματικά σε μια ορισμένη ηλικία – αυτό δεν συμβαίνει».

Σχετικά Άρθρα