ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ο καλύτερος ύπνος οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα μοναξιάς

12 Ιουνίου 2024, 07:00

images

Τα άτομα που νιώθουν μοναξιά και κοινωνική απομόνωση, μπορεί να επωφεληθούν από περισσότερο ύπνο, ειδικά αν είναι νεαροί ενήλικες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ο καλύτερος ύπνος συνδέεται με σημαντικά λιγότερη συναισθηματική και κοινωνική μοναξιά, αναφέρουν ερευνητές.

Οι νεότεροι ενήλικες ωφελούνται ιδιαίτερα από τον καλύτερο ύπνο, αλλά οι άνθρωποι όλων των ηλικιών αναφέρουν λιγότερη μοναξιά αφού έχουν κοιμηθεί καλά, δείχνουν τα αποτελέσματα.

«Η μοναξιά είναι μια επείγουσα κρίση δημόσιας υγείας και υπάρχει επιτακτική ανάγκη οι πάροχοι να την κατανοήσουν και να την αντιμετωπίσουν καλύτερα», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Joseph Dzierzewski, αντιπρόεδρος έρευνας και επιστημονικών υποθέσεων στο Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου στην Ουάσιγκτον, DC.

Ακόμη και πριν από την πανδημία, περίπου οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ, βίωναν μοναξιά και τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που λήφθηκαν για την προστασία της υγείας πιθανότατα έκαναν τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

«Τα αποτελέσματά μας υπογραμμίζουν το σημαντικό ρόλο που παίζει ο ύπνος στην κατανόηση της μοναξιάς σε όλη τη διάρκεια της ζωής των ενηλίκων», δήλωσε ο Dzierzewksi σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. «Ίσως οι προσπάθειες για τη βελτίωση της υγείας του ύπνου, θα μπορούσαν να έχουν ευεργετική επίδραση στη μοναξιά, ειδικά για τους νέους».

Οι ενήλικες θα πρέπει να κοιμούνται περίπου 7 ώρες κάθε βράδυ για να προάγουν τη βέλτιστη υγεία και εγρήγορση, αναφέρει η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.

Γι' αυτήν τη μελέτη, σχεδόν 2.300 ενήλικες με μέση ηλικία 44 ετών συμπλήρωσαν ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο σχετικά με τον ύπνο. Συμπλήρωσαν επίσης μια φόρμα για να μετρηθούν τα επίπεδα μοναξιάς.

Κατά την προσπάθεια για τη μείωση της μοναξιάς, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην προαγωγή της υγείας του ύπνου, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Το γιατί οι νεότεροι ενήλικες μπορεί να προσκομίσουν περισσότερα οφέλη από τον ύπνο σε ό,τι αφορά τη μοναξιά από τους ηλικιωμένους είναι άγνωστο και ενδιαφέρον - σίγουρα αξίζει να διερευνηθεί περαιτέρω», είπε ο Dzierzewski.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό Sleep και θα παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση των Associated Professional Sleep Societies στο Χιούστον.

Σχετικά Άρθρα