ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Νέοι δρόμοι για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας

19 Ιουλίου 2024, 16:00

images

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, μία μέθοδος χαρτογράφησης με εγκεφαλικές σαρώσεις 1.124 ατόμων με σχιζοφρένεια, στοχοποιεί δύο περιοχές του εγκεφάλου που είναι πιθανότερο να αποτελέσουν τα σημεία εκκίνησης για τις αλλοιώσεις στους ασθενείς με σχιζοφρένεια. Πρόκειται για την περιοχή Broca και τον προ-νησιωτικό φλοιό. Οι δύο αυτές περιοχές του εγκεφάλου, ελέγχουν την ομιλία και τη συναισθηματική επεξεργασία.

«Κάθε άτομο με τη νόσο, έχει ένα μοναδικό σημείο εκκίνησης που μπορεί να εξηγεί τα διαφορετικά συμπτώματα», δήλωσε η Δρ Lena Palaniyappan, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο McGill και εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης. «Υπάρχει όμως μια κοινή διαδικασία που οδηγεί σε διάχυτες, αν και ανεπαίσθητες, δομικές αλλοιώσεις στον εγκέφαλο. Αυτό μας παρέχει ένα σημαντικό στοιχείο στο προαιώνιο ερώτημα αν η σχιζοφρένεια είναι μία ή πολλές νόσοι» εξηγεί.

Οι εκδηλώσεις της σχιζοφρένειας, μπορεί αν διαφέρουν μεταξύ των ασθενών, δυσκολεύοντας την επιλογή της καταλληλότερης θεραπείας. Έτσι, ενώ υπάρχουν θεραπείες που ελέγχουν την ψύχωση, δεν είναι βέβαιο σε ποιους ασθενείς θα είναι περισσότερο αποτελεσματικές.

«Με τη χρήση τεχνικών όπως η χαρτογράφηση των κέντρων του εγκεφάλου, μπορούμε να προσδιορίσουμε ποια μέρη του επηρεάζονται περισσότερο, ακόμη και πριν τα συμπτώματα γίνουν αισθητά. Αυτές οι πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια να μας βοηθήσουν να εντοπίσουμε τους ασθενείς με μεγαλύτερες πιθανότητες για καλύτερη ανταπόκριση με συγκεκριμένες θεραπείες», δήλωσε ο Jianfeng Feng, καθηγητής από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας για την Εμπνευσμένη από τον Εγκέφαλο Νοημοσύνη (ISTBI) του Πανεπιστημίου Fudan και Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο του Warwick.

Παρότι ο εντοπισμός των εγκεφαλικών αλλοιώσεων θα μπορούσε να βελτιώσει τα θεραπευτικά αποτελέσματα, οι ερευνητές επισημαίνουν ένα βασικό πρόβλημα, ότι δεν γίνονται εγκεφαλικές απεικονίσεις σε όλα τα άτομα με ψύχωση.

Τα άτομα που πάσχουν από ψύχωση, έρχονται συχνά αντιμέτωπα με την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό λόγω προβλημάτων στον λόγο και την επικοινωνία. Η ερευνητική ομάδα ελπίζει με τη μελέτη της να δώσει το έναυσμα για κλινικές δοκιμές και νέες θεραπείες.

Σχετικά Άρθρα