Hλικιακός ρατσισμός στην εργασία: Καταστρέφει καριέρα και ψυχολογία
17 Οκτωβρίου 2022, 09:00
Φανταστείτε το εξής: Οι συνάδελφοί σας, σάς κοροϊδεύουν τακτικά για την ηλικία σας, γελούν με το πώς περπατάτε και αγνοούν τη γνώμη σας επειδή εκπροσωπείτε μία προηγούμενη γενεά. Από τη μία πλευρά, δεν θέλετε να παραπονεθείτε επειδή δεν θέλετε να μπείτε στη θέση του θύματος ή να κάνετε τα πράγματα χειρότερα, κι από την άλλη πλευρά, ξυπνάτε κάθε πρωί νιώθοντας άγχος για το ότι πρέπει να πάτε στη δουλειά. Όλη αυτή η κατάσταση, σάς επηρεάζει ψυχικά, συναισθηματικά και σωματικά.
Ακούγεται γελοία αυτή η συμπεριφορά στο σημερινό χώρο εργασίας; Ναι! Αλλά δυστυχώς, είναι αλήθεια.
Τον περασμένο μήνα, μια μήνυση κατά της κατασκευάστριας παιχνιδιών Mattel αποκάλυψε ορισμένες συμπεριφορές που σχετίζονται με τον ηλικιακό ρατσισμό... «Όταν κάποιος υφίσταται παρενόχληση ή διακρίσεις για την ηλικία του, το να μιλήσει είναι δύσκολο στο πλαίσιο μίας κουλτούρας συμμόρφωσης», εξηγεί ο Mahir Nisar, διευθυντής στην εταιρεία νομικών διαφορών απασχόλησης Nisar Law Group. «Για πολλούς, η αυθεντική φύση του εργοδότη υπαγορεύει τη διαφάνεια κάποιου να μοιραστεί τις εμπειρίες του λόγω της ανησυχίας της απώλειας ευκαιριών».
Ο προφανής κίνδυνος αν δεν μιλήσετε είναι ότι η συμπεριφορά θα συνεχιστεί. Και, στον ίδιο χώρο εργασίας δεν θα περιοριστεί η άσχημη συμπεριφορά σε ένα μόνο άτομο, καθώς οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει στόχος. Αναφέροντας το παράπονο στον υπεύθυνο ανθρωπίνου δυναμικού, η εταιρεία έχει στη συνέχεια την ευκαιρία να κάνει διορθωτικές αλλαγές.
Ένας άλλος ουσιαστικός λόγος για να μιλήσετε είναι ότι, εάν δεν το κάνετε αυτό, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η νομική σας θέση, εάν απαιτηθούν περαιτέρω ενέργειες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ένας έμπειρος οικονομικός σύμβουλος που διεκδικούσε τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου, έχασε μια υπόθεση διάκρισης λόγω ηλικίας, αφού του είπαν ότι δεν γινόταν νεότερος και ότι ο νεοδιορισθείς Διευθύνων Σύμβουλος ήταν νεότερος και πιο ενεργητικός.
«Όταν μιλάτε για τον εαυτό σας μέσω μιας γραπτής καταγγελίας, διευκρινίζοντας το πώς παραβιάζονται τα δικαιώματά σας λόγω παρενόχλησης λόγω ηλικίας, υποστηρίζετε τον εαυτό σας και άλλους σαν εσάς», λέει ο Nisar.
«Η φωνή σας μπορεί να αλλάξει το περιβάλλον του χώρου εργασίας και να καλύψει μια κουλτούρα λογοδοσίας προς το ίδρυμα σχετικά με τις υποσχέσεις του για διαφορετικότητα, ισότητα και ένταξη».
Τέλος, η δράση αυτή όχι μόνο βοηθά τους ηλικιωμένους εργαζόμενους να ανταπεξέλθουν, αλλά βοηθά επίσης στη δημιουργία ενός χώρου εργασίας που να ενδιαφέρεται περισσότερο για τον ηλικιακό ρατσισμό και την καταπολέμησή του, ώστε οι νεότεροι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τον κοινωνικό αποκλεισμό στο μέλλον.
Tags: Κακή Ψυχολογία, ρατσισμός, τρίτη ηλικία