ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η σχιζοφρένεια μειώνει το προσδόκιμο ζωής

27 Οκτωβρίου 2024, 09:00

images

Η σχιζοφρένεια τετραπλασιάζει τις πιθανότητες αιφνίδιου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια χωρίς ιστορικό καρδιοπάθειας, σύμφωνα με έρευνα από τη Δανία τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Heart.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από 6.002 αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους (3.683 στον γενικό πληθυσμό, 2.319 στον πληθυσμό με ψυχιατρικό ιστορικό) που σημειώθηκαν σε Δανούς ηλικίας 18 έως 90 ετών κατά το 2010, βάσει πληροφοριών από ληξιαρχικές πράξεις θανάτου και ιατροδικαστικές εκθέσεις. Η ταυτοποίηση ψυχιατρικών διαταραχών κατά τα προηγούμενα 10 έτη, έγινε με βάση τα κριτήρια της Διεθνούς Ταξινόμησης των Ασθενειών ή συνταγές για ψυχοτρόπα φάρμακα κατά το προηγούμενο έτος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ψυχικές διαταραχές αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου και, συγκεκριμένα:

-η κατάθλιψη κατά 2 φορές

-η διπολική διαταραχή κατά 3 φορές

-η σχιζοφρένεια κατά 4,5 φορές.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι στα άτομα με ψυχικές διαταραχές, συνυπάρχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου που ενδεχομένως αυξάνουν τις πιθανότητες αιφνίδιου καρδιακού θανάτου: είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας και γυναίκες, με πιθανότερη την παρουσία συννοσηροτήτων όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, καρδιακή ανεπάρκεια, αρρυθμίες και διαβήτης.

Συνολικά, τα περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, ήταν έως και 6,5 φορές περισσότερα μεταξύ των ατόμων με ψυχικές διαταραχές από ό,τι στον γενικό πληθυσμό. Αν και ο επιπολασμός ήταν υψηλότερος σε όλες τις ηλικίες, η απόκλιση ήταν μικρότερη στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες.

Μετά τη συνεκτίμηση όλων των παραγόντων, διαπιστώθηκε ότι εν γένει οι ψυχικές διαταραχές διπλασιάζουν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, παρουσιάζουν ισχυρές συσχετίσεις με τον θάνατο από κάθε αίτιο το θάνατο από άλλες αιτίες -τριπλάσιος σχεδόν κίνδυνος- και με μειωμένο προσδόκιμο ζωής. Eπιπλέον, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ένας 70χρονος με ιστορικό ψυχικής νόσου, μπορεί να αναμένει 10 χρόνια ζωής έναντι 14 για κάποιον συνομήλικο από τον γενικό πληθυσμό.

Oι ερευνητές τόνισαν ότι η έγκαιρη ανίχνευση των συμπτωμάτων που προηγούνται του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιβίωσης. Στο μέλλον, η τεχνητή νοημοσύνη και οι φορητές συσκευές μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου και να σώσουν ζωές.

Σχετικά Άρθρα