Η περήφανη αλλά και δύσκολη στιγμή που ο γονιός αποχωρίζεται το ενήλικο παιδί
02 Ιουλίου 2020, 09:00
Γεμάτοι περηφάνια γονείς αποχαιρετούν καθημερινά τα παιδιά τους που πάνε να σπουδάσουν σε άλλη πόλη ή χώρα, που πάνε να συζήσουν ή να παντρευτούν με το αγαπημένο τους πρόσωπο, που φεύγουν να εργαστούν αλλού και να ζήσουν μόνα... Τα φτερά ανοίγουν και ο γονιός χαίρεται για το "δημιούργημά" του νιώθοντας ταυτόχρονα και την θλίψη του αποχωρισμού. Η αποστολή του δείχνει να τελείωσε!
Μας λέει η ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Ιωάννα Θεοδωρακοπούλου- Νεγκή: "Τα συναισθήματα που συνοδεύουν την έξοδο του παιδιού από το σπίτι είναι προσωπικά και συνήθως διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Οι γυναίκες το βιώνουν πιο επώδυνα από ότι οι άνδρες και τα συναισθήματα είναι πιο έντονα στις μαμάδες «ολικής απασχόλησης». Ένας γονέας μπορεί να αισθάνεται διαφορετικά από τον σύντροφό του. Ο ένας να γιορτάζει το νέο κεφάλαιο της ζωής τους ενώ ο άλλος να μην μπορεί να σταματήσει να κλαίει κάθε φορά που επιστρέφει σε ένα άδειο σπίτι. Μπορεί να αισθάνεται υπερβολική μοναξιά ακόμα κι αν υπάρχει σύζυγος ή αν υπάρχουν στενοί δεσμοί με φίλους και συγγενείς. Μπορεί να νοιώθει ότι έχει χάσει το νόημα της ζωής ή να μην ξέρει ποιος είναι χωρίς τα παιδιά τριγύρω. Αυτό δεν κάνει τον έναν λάθος και τον άλλον σωστό : απλά το επεξεργάζεστε διαφορετικά".
Τα συμπτώματα αυτά δεν αποτελούν βέβαια κάποια κλινική διαταραχή αλλά αποτελούν τα "σημάδια" μιας μεταβατικής περιόδου με έντονη αίσθηση μοναξιάς και απώλειας.
Όπως σημειώνει η ειδικός, "όσο και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να γίνουν ανεξάρτητοι ενήλικες, η εμπειρία είναι συχνά γλυκόπικρη ή συναισθηματικά δυσφορική. Επειδή συχνά μας ρωτούν αν χρειάζεται να απευθυνθούν σε ειδικό, μπορεί να αποτελέσει μια καλή επιλογή αν η μοναξιά, η θλίψη ή και η κατάθλιψη κάνουν τον γονέα να ασφυκτιά, κλαίει έντονα και για μεγάλες περιόδους και έχει επηρεαστεί καθοριστικά τόσο η επαγγελματική ζωή όσο και η καθημερινότητα εν γένει. . Είναι σημαντικό να αποδεχτεί και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του, να στρέψει την προσοχή του στην κοινωνική στήριξη, και να φροντίζει τον εαυτό του με υγιή διατροφή, επαρκή ύπνο, σωματική άσκηση και ξεκούραση".
Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν πώς να διαβούν αυτή την μεταβατική περίοδο. "Αυτό που θα βοηθήσει σίγουρα ίναι να αρχίσετε να εκφράζετε τα συναισθήματά σας. Έχουμε μάθει να μιλάμε μόνο για τα πολύ σοβαρά προβλήματα (οικονομικά, απόλυση, διαζύγιο, υγεία) και να υποτιμάμε τα υπόλοιπα συναισθήματα και εμπειρίες. Αυτή την μεταβατική περίοδο προσπαθήστε να δεθείτε με φίλους, οικογένεια και τον σύντροφό σας μέσω των συναισθημάτων σας", συστήνει η ειδικός.
Επίσης, το μεγάλωμα των παιδιών δεν αφήνει ελεύθερο χρόνο στους γονείς. Με την αναχώρησή τους από το σπίτι, μπορεί ο γονιός να ξαναβρεί τον παλαιό του εαυτό και τα πράγματα που αγαπούσε να κάνει. Επενδύστε λοιπόν στον εαυτό σας με το να θυμηθείτε ή να αποκτήσετε τώρα ένα χόμπι, να μάθετε μια ξένη γλώσσα ή να κάνετε τις βόλτες που σας αρέσουν.
Όταν βλέπουν τα παιδιά σας να επενδύετε με υγιείς τρόπους στον εαυτό σας, παραδειγματίζονται μια πολύ ωφέλιμη συμπεριφορά. Μαθαίνουν την σημασία της συνεχούς εξέλιξης ωθώντας τον εαυτό τους εκτός όποιας ζώνης ασφάλειας αλλά και ότι οι γονείς τους όχι μόνο θα επιβιώσουν μετά την έξοδό τους αλλά και θα εξελιχθούν. Μην ξεχνάτε ότι αρκετά παιδιά ανησυχούν για τους γονείς τους και νοιώθουν ότι τους εγκαταλείπουν.
Και συμβουλεύει η ψυχολόγος:
Χρήσιμο είναι να γίνουν αλλαγές στο άδειο δωματίου του παιδιού που αποτελεί μία υπενθύμιση της απουσίας του. Αν αλλάξετε τη διακόσμηση, φροντίζοντας το χώρο αλλά και η μετατροπή του σε χώρο που θα χρησιμοποιείτε, χωρίς να σημαίνει ότι καταλαμβάνετε το χώρο σε περίπτωση που το χρειαστεί το παιδί σας. Μάλιστα και τα ίδια παιδιά χαίρονται όταν βλέπουν ότι μαζί με αυτά "εξελίχθηκε" και το πρώην παιδικό τους δωμάτιο.
Tags: Γονείς και παιδιά