ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η ευτυχία είναι μία σχετική έννοια...

29 Μαΐου 2024, 07:00

images

Η ευτυχία είναι μία ιδέα που έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ανθρώπινη ύπαρξη. Πριν από περίπου 250 χρόνια, προστέθηκε στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ως αναφαίρετο δικαίωμα: «Ζωή, Ελευθερία και η επιδίωξη της Ευτυχίας». Παρόλο που ο άνθρωπος παλεύει για την ευτυχία εδώ και χιλιετίες, η έννοια της ευτυχίας και το πώς να την επιτύχουμε, μοιάζει ακόμη με άπιαστο όνειρο. Κάποιοι μπορεί να το δουν σαν να έχει μια αίσθηση γενικής ευημερίας. Για άλλους, μπορεί να ισοδυναμεί με ένα πρόσκαιρο αίσθημα χαράς. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να βρουν την ευτυχία κυνηγώντας ένα όνειρο, το οποίο τελικά θα κάνουν πραγματικότητα. Μπορεί να είναι κάποιος συνδυασμός αυτών - ή κάτι εντελώς διαφορετικό.

Στην πιο πρόσφατη Έκθεση Παγκόσμιας Ευτυχίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες έπεσαν στο Νο. 23 (από το Νο. 15 το προηγούμενο έτος), σηματοδοτώντας την πρώτη φορά στη 12ετή ιστορία της έκθεσης που οι ΗΠΑ δεν ήταν στις 20 πιο ευτυχισμένες χώρες. Φυσικά, δεν είναι μόνο οι Αμερικανοί που δεν δηλώνουν τόσο ευτυχισμένοι. Όπως αποδεικνύεται, οι άνθρωποι ως είδος μπορεί να μην υπερέχουν στην ευτυχία. Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά η ευτυχία δεν είναι απαραίτητα κάτι που είμαστε γενετικά προορισμένοι να επιτύχουμε. Πρέπει πραγματικά να δουλέψουμε επ’ αυτού.

«Αν μη τι άλλο, η φυσική επιλογή δεν ενδιαφέρεται και τόσο για την ευτυχία μας. Θέλω να πω, η δουλειά της φυσικής επιλογής είναι απλώς να μας κρατά ζωντανούς και να μας κρατά σε επαφή για να αναπαραχθούμε. Και νομίζω ότι το κάνει αυτό όχι με το να μας κάνει να νιώθουμε αυτές τις στιγμές ικανοποίησης, αλλά ίσως με τον ακριβώς αντίθετο τρόπο. Το κάνει αυτό χτίζοντας μια προκατάληψη αρνητικότητας», είπε πρόσφατα η γνωστική επιστήμονας Δρ Laurie Santos. 

Η Santos, η οποία έχει διδακτορικό στην ψυχολογία, βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο Yale, όπου διδάσκει Ψυχολογία και Καλή Ζωή, το πιο δημοφιλές μάθημα στην ιστορία του πανεπιστημίου, και είναι οικοδέσποινα του podcast «The Happiness Lab».

Σχετικά Άρθρα