ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η επίδραση του στρες στο σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου

08 Δεκεμβρίου 2024, 08:00

images

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια (UCSF) ανακάλυψαν συγκεκριμένες εγκεφαλικές καταγραφές ανταμοιβής σε πειραματόζωα, γεγονός που υποδηλώνει ένα νέο τρόπο θεραπείας της μείζονος κατάθλιψης.

Μερικοί άνθρωποι θεραπεύονται από το τραύμα, ωστόσο άλλοι πέφτουν στην παγίδα της κατάθλιψης που τους στερεί τη χαρά από τη ζωή τους. Τώρα, με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, οι επιστήμονες στο UCSF ανακαλύπτουν το πώς ο εγκέφαλος δημιουργεί αυτές τις αποκλίνουσες εμπειρίες, ελπίζοντας ότι η ανακάλυψη αυτή θα τους βοηθήσει να βρουν έναν τρόπο να θεραπεύσουν όσους αντιμετωπίζουν μακροχρόνια συμπτώματα στρες.

Ο Mazen Kheirbek, PhD, αναπληρωτής καθηγητής ψυχιατρικής και ανώτερος συγγραφέας της μελέτης, ξεκίνησε να αναζητά τη νευρική υπογραφή με μια ομάδα που περιελάμβανε τη Frances Xia, PhD, ειδικό στην ψυχιατρική στο UCSF, και δύο επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Columbia, τη Valeria Fascianelli, PhD και το Stefano Fusi, PhD.

Οι ερευνητές εξέτασαν μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται αμυγδαλή, η οποία βοηθά στην αξιολόγηση της επικινδυνότητας της αναζήτησης ανταμοιβής. Αρχικά, παρατήρησαν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ποντικιών ενώ αυτά ξεκουράζονταν. Το άγχος είχε αλλάξει τη δραστηριότητα της αμυγδαλής των λιγότερο ανθεκτικών ποντικών πολύ περισσότερο σε σχέση με αυτή των πιο ανθεκτικών στο άγχος και τη θλίψη.

Όταν οι ερευνητές έδωσαν στα ποντίκια την επιλογή μεταξύ απλού νερού και ζαχαρόνερου, τα ανθεκτικά ποντίκια επέλεξαν εύκολα το ζαχαρόνερο. Ωστόσο, τα λιγότερο ανθεκτικά ποντίκια έπαθαν εμμονή και συχνά επέλεγαν το απλό νερό. Η Xia εξέτασε την εγκεφαλική δραστηριότητα των ποντικών που επέλεξαν το γλυκό νερό. Η αμυγδαλή τους επικοινωνούσε με μια κοντινή περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται ιππόκαμπος, η οποία σχετίζεται με τη μνήμη.

Η ερευνήτρια παρατήρησε ένα διαφορετικό μοτίβο στα ποντίκια που δεν μπορούσαν να αποφασίσουν αν θα πιουν το απλό νερό ή το ζαχαρόνερο. Σε αυτά τα ποντίκια, η επικοινωνία μεταξύ των 2 περιοχών του εγκεφάλου ήταν εντονότερη. Έτσι, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το στρες αλλάζει τη δραστηριότητα σε ένα κύκλωμα του εγκεφάλου σε ποντίκια και αυτές οι αλλαγές διακρίνουν τα ποντίκια που θα αναρρώσουν από αυτά που δεν θα το κάνουν.

Οι επιστήμονες διέγειραν επίσης ορισμένους από τους νευρώνες στα λιγότερο ανθεκτικά ποντίκια για να κάνουν τους νευρώνες να πυροδοτούν πιο συχνά. Μετά από αυτό, τα ποντίκια ξεκίνησαν να αναζητούν την ευχαρίστηση μέσω της κατανάλωσης ζαχαρόνερου.

«Βλέποντας ότι μπορούμε να επαναφέρουμε αυτά τα εγκεφαλικά σήματα στην πορεία τους στα ποντίκια. Αυτό υποδηλώνει ότι το να εφαρμόσουμε την ίδια μέθοδο στους ανθρώπους θα μπορούσε να λειτουργήσει ως αντικαταθλιπτικό», δήλωσε ο Mazen Kheirbek.

Η ομάδα σχεδιάζει να εξετάσει δεδομένα ανθρώπινου εγκεφάλου για να δει αν μπορούν να βρουν παρόμοιες υπογραφές- καταγραφές.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον να μάθουμε πώς μπορούμε να μεταφράσουμε αυτές τις ανακαλύψεις σε μια προσέγγιση που θα λειτουργήσει στους ανθρώπους», είπε. «Αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, θα έχουμε ένα νέο, μη επεμβατικό τρόπο θεραπείας της κατάθλιψης».



Σχετικά Άρθρα