Η δίαιτα πλούσια σε λιπαρά μπορεί να τροφοδοτήσει το άγχος
04 Αυγούστου 2024, 08:00
Όταν είμαστε αγχωμένοι, πολλοί από εμάς καταφεύγουμε στο πρόχειρο φαγητό για να νιώσουμε καλύτερα. Αλλά μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, δείχνει ότι αυτή η μέθοδος μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα. Ειδικότερα, η ομάδα του επικεφαλής συγγραφέα, Christopher Lowry, καθηγητή Φυσιολογίας στο CU Boulder, χώρισε αρουραίους που βρίσκονταν σε εφηβική ηλικία σε 2 ομάδες: Οι μισοί έλαβαν μια τυπική διατροφή με περίπου 11% λιπαρά για 9 εβδομάδες, ενώ οι άλλοι έλαβαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά με 45% λιπαρά, που αποτελούνταν κυρίως από κορεσμένα λιπαρά από ζωικά προϊόντα. Σημειώνεται ότι η τυπική αμερικανική δίαιτα, αποτελείται από περίπου 36% λιπαρά, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Καθόλη τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές συνέλεγαν δείγματα κοπράνων και αξιολόγησαν το μικροβίωμα των ζώων ή τα βακτήρια του εντέρου. Μετά από 9 εβδομάδες, τα ζώα υποβλήθηκαν σε τεστ συμπεριφοράς.
Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, η ομάδα που ακολουθούσε τη δίαιτα πλούσια σε λιπαρά, κέρδισε βάρος. Ωστόσο, τα ζώα παρουσίασαν επίσης σημαντικά μικρότερη ποικιλία βακτηρίων του εντέρου. Σε γενικές γραμμές, η μεγαλύτερη ποικιλία βακτηρίων συνδέεται με καλύτερη υγεία, εξήγησε ο Lowry. Φιλοξένησαν επίσης πολύ περισσότερα από μια κατηγορία βακτηρίων που ονομάζονται Firmicutes και λιγότερο από μια κατηγορία που ονομάζεται Bacteroidetes. Η υψηλότερη αναλογία Firmicutes προς Bacteroidetes, έχει συσχετιστεί με την τυπική βιομηχανοποιημένη διατροφή και με την παχυσαρκία.
Η ομάδα δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, έδειξε επίσης υψηλότερη έκφραση 3 γονιδίων (tph2, htr1a και slc6a4) που εμπλέκονται στην παραγωγή και τη σηματοδότηση του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνης - ιδιαίτερα σε μια περιοχή του εγκεφαλικού στελέχους γνωστή ως cDRD, η οποία σχετίζεται με το άγχος.
«Το να πιστεύει κανείς ότι μόνο μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά θα μπορούσε να αλλάξει την έκφραση αυτών των γονιδίων στον εγκέφαλο , είναι παράλογο», είπε ο Lowry. «Η ομάδα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά είχε ουσιαστικά τη μοριακή υπογραφή μιας κατάστασης υψηλού άγχους στον εγκέφαλό της».
Ωστόσο, ο Lowry επισημαίνει ότι δεν είναι όλα τα λίπη επιβλαβή και ότι τα υγιή λίπη όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και να είναι ωφέλιμα για τον εγκέφαλο.