Γιατί ο εμβολιασμός εκατομμυρίων δεν αλλάζει γνώμη στους αρνητές
14 Ιανουαρίου 2021, 10:00
Σε 36 ημέρες, 28 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων χορηγήθηκαν σε 46 χώρες όπως ανακοίνωσε χθες ο διευθυντής εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν. Ο κόσμος πια εμβολιάζεται μαζικά και έχει αποδειχτεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες και αντιμετωπίσιμες. Παρόλα αυτά, σε όλες τις χώρες υπάρχουν ακόμα αρνητές της ίδιας της πανδημίας αλλά φυσικά και του εμβολίου για το οποίο έχουν ακουστεί τα πάντα... Από 5G εκπομπές, ως αλλαγές στο ανθρώπινο DNA, ως επαφή με τον Αντίχριστο κι ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ανθρώπου νους!
Όπως μας εξηγεί η κλινική ψυχολόγος- ψυχοθεραπεύτρια Δρ Ίλια Θεοτοκά από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, "οι αρνητές της πανδημίας και οι συνωμοσιολόγοι αντιστέκονται «παράλογα» και επίμονα σε ότι είναι «καινούργιο», «ξενόφερτο» και γενικότερα σε ό,τι δεν είναι στο πλαίσιο του ελέγχου τους".
Και εξηγεί:
Οτιδήποτε προέρχεται από ξένες άγνωστες πηγές, είναι ύποπτο και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επικίνδυνο, κατά τους συνωμοσιολόγους. Η αντίσταση στο εμβόλιο είναι στα ίδια πλαίσια με την άρνηση της πανδημίας, την άρνηση των κανόνων υγιεινής, της μάσκας, της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Οι αρνητές επιμένουν πεισματικά στις απόψεις τους, γιατί αλλιώς δεν μπορούν να νοηματοδοτήσουν την ίδια τους την ύπαρξη και τις τοποθετήσεις τους. Αν αλλάξουν στάση, είναι σαν να ακυρώνουν τον εαυτό τους, σαν να παραδέχονται ότι έσφαλαν στην κρίση τους και έτσι καταρρέει όλο το οικοδόμημα τους.
Γιατί κάποιοι άνθρωποι αρνούνται να συμμορφωθούν στα μέτρα για την πανδημία; Αρνούνται την πανδημία την ίδια;
Η άρνηση είναι ένας ψυχολογικός μηχανισμός άμυνας του "εγώ", που έχει ως στόχο να μειώσει το άγχος και το φόβο. Η άρνηση μπορεί να μας προστατεύει ψυχολογικά, σε ένα βαθμό, για κάποιο διάστημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη. Την άρνηση την χρησιμοποιούμε στην αρχή μιας στρεσογόνου κατάστασης για να δώσουμε χρόνο στον εαυτό μας να προσαρμοστούμε και να βρούμε μία λύση για τη διαχείριση του άγχους και του φόβου. Πολλοί αρνητές των μέτρων λειτουργούν με τον παραπάνω τρόπο. Κάποιοι άλλοι νοηματοδοτούν την καθημερινότητα τους μέσα από αυτή την άρνηση. Κάποιες φορές, οι τελευταίοι είναι και αυτοί που πιστεύουν και αναπτύσσουν θεωρίες συνωμοσίας.
Οι αντιδράσεις αυτές, βέβαια, εντείνονται όταν οι πληροφορίες για την πανδημία είναι πολλές και καταιγιστικές και ασφαλώς όταν είναι αντικρουόμενες. Οι άνθρωποι αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα την ασάφεια των πληροφοριών, τις αντικρουόμενες απόψεις, τις επιστημονικές αντιφάσεις. Όλα τα παραπάνω, όμως, ήταν αναπόφευκτο να συμβούν εφόσον οι επιστήμονες αποκτούν καθημερινά καινούργια γνώση για τον κορωνοϊό αποκρυπτογραφούν τη συμπεριφορά του και την δράση του στον ανθρώπινο οργανισμό.
Πως μπορούμε να χειριστούμε τους αρνητές των μέτρων της πανδημίας;
Θα πρέπει να εκθέσουμε στους ανθρώπους αυτούς με λογική σειρά τα δεδομένα, να εξηγήσουμε γιατί κατά τη γνώμη μας τηρούμε τα μέτρα, να μας δουν να τηρούμε τα μέτρα (πλύσιμο χεριών, μάσκες, κοινωνική απόσταση). Επίσης, είναι σημαντικό σε μια συζήτηση μαζί τους, να συνδέσουμε τα δεδομένα που έχουμε με τις ανάλογες αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης και να τους δείξουμε ότι μπορούν να εμπιστευτούν αξιόπιστες πηγές πληροφόρησης.