Φοβίες για ιατρικά θέματα οδηγούν σε περιττές εξετάσεις και παραπληροφόρηση
25 Ιουνίου 2021, 09:00
Όπως επισημαίνει ο Δρ Robert Shmerling από το Πανεπιστήμιο Harvard, αρκετοί άνθρωποι επηρεάζονται αρνητικά από ιατρικά λάθη και τις ασυνήθιστες ιατρικές περιπτώσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εστιάζοντας αποκλειστικά σε ένα σύμπτωμα ή μια κατάσταση με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε λανθασμένα συμπεράσματα ή ακόμα και σε περιττές ιατρικές εξετάσεις.
Οι ασυνήθιστες ιατρικές ιστορίες μπορούν να μάς επηρεάσουν σημαντικά προκαλώντας:
–Περιττή ανησυχία. Τέτοιου είδους ιστορίες καθιστούν σχεδόν ανέφικτη την αποχή από την καταστροφολογία. Κάνουν δηλαδή το μυαλό να φτιάχνει το χειρότερο σενάριο. Αν, για παράδειγμα, είστε ένας άνθρωπος που πάσχετε από συχνούς πονοκεφάλους και διαβάσετε για κάποιον που διαγνώσθηκε με όγκο στον εγκέφαλο έπειτα από συμπτώματα παρόμοια με τα δικά σας, σίγουρα δεν θα είστε ήρεμοι και ήσυχοι για το τι μπορεί να σας συμβαίνει.
– Αποπροσανατολισμό από πιο συνηθισμένα προβλήματα υγείας. Ένας νέος άνθρωπος με ταχυκαρδία λόγω κρίσεων πανικού μπορεί να μην αναζητήσει τη φροντίδα που χρειάζεται για το συγκεκριμένο ζήτημα, αν ο ίδιος ή ο γιατρός του επικεντρωθούν αποκλειστικά στη μικρή πιθανότητα ενός πιο σημαντικού προβλήματος υγείας.
– Παραπληροφόρηση αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες όλες οι πληροφορίες. Σε κάποιες από τις ιατρικές ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν αναφέρεται ποτέ το πόσο σπάνια είναι η εκάστοτε πάθηση ούτε γίνεται σαφές ότι είναι πολύ σπάνιο άνθρωποι με παρόμοια συμπτώματα να διαγνωσθούν με κάτι τόσο σοβαρό.
– Περιττές ιατρικές εξετάσεις. Οι άνθρωποι μπορεί να ζητούν από τους γιατρούς να τους εξετάσουν για παθήσεις που περιγράφονται σε δραματικές ειδήσεις ιατρικού περιεχομένου, ακόμα κι όταν αυτές οι εξετάσεις δεν είναι ουσιαστικά αναγκαίες. Οι εκτεταμένες εξετάσεις είναι πιθανότερο να συντελέσουν στην εύρεση ασήμαντων ανωμαλιών παρά στη διάγνωση μιας απίθανης (και σοβαρής) πάθησης. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη αβεβαιότητα, περισσότερες εξετάσεις και ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.
«Πολλοί από εμάς υποτιμούν, εκλογικεύουν ή εξηγούν με τον δικό τους τρόπο τα οποιαδήποτε συμπτώματα. Κάποιες φορές, όμως, αυτό δεν είναι καλό», επισημαίνει ο Δρ Shmerling.
Tags: Κακή Ψυχολογία, Φοβίες