ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ευγνωμοσύνη για να... διακόψουμε πιο εύκολα το κάπνισμα

08 Ιουλίου 2024, 16:00

images

Mελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Science, από ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ αναφέρει ότι ένα μόνο συναίσθημα μπορεί να βοηθήσει όσους θέλουν ή πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, η πρόκληση συναισθημάτων ευγνωμοσύνης στους καπνιστές , είναι αυτή που μπορεί να μειώσει σημαντικά την επιθυμία τους να καπνίσουν.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα της μελέτης τους, θα αλλάξουν τις στρατηγικές δημόσιας υγείας που αποσκοπούν στη μείωση του καπνίσματος και άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών, όπως η αλόγιστη κατανάλωση αλκοόλ.

Η ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Ke Wang, χρησιμοποίησε το Appraisal Tendency Framework, ένα μοντέλο που συνδέει τα συναισθήματα με τη λήψη αποφάσεων. Τελικά βρήκαν αποδείξεις ότι τα υψηλότερα επίπεδα ευγνωμοσύνης, σχετίζονται με χαμηλότερη πιθανότητα καπνίσματος.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, διεξήγαγαν ειδικά σχεδιασμένες μελέτες και διαπίστωσαν ότι η πρόκληση του συναισθήματος της ευγνωμοσύνης στους καπνιστές, μείωσε σημαντικά την ανάγκη τους να καπνίσουν, ενώ η πρόκληση άλλων συναισθημάτων, όπως η συμπόνια δεν απέφερε τα ίδια αποτελέσματα. Την ίδια ώρα, η πρόκληση ευγνωμοσύνης, αύξησε την εγγραφή των συμμετεχόντων σε διαδικτυακά προγράμματα διακοπής του καπνίσματος.

Οι ερευνητές τώρα πιστεύουν ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι στρατηγικές διακοπής καπνίσματος καθώς αρκετές αντικαπνιστικές καμπάνιες , χρησιμοποιούν συναισθήματα όπως η συμπάθεια, η θλίψη και η συμπόνια, συναισθήματα που δεν προωθούν τη διακοπή του καπνίσματος. Αντίθετα, παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι η θλίψη μπορεί να αυξήσει την επιθυμία για κάπνισμα και τη συχνότητα του καπνίσματος. 

Συμπερασματικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο σχεδιασμός μηνυμάτων που να συνδέονται με την πρόκληση ευγνωμοσύνης, θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τις προσπάθειες για τη μείωση των ποσοστών καπνίσματος και άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών. 

Σχετικά Άρθρα