ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έξι συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι έχετε κρυφό άγχος

17 Αυγούστου 2024, 08:00

images

Έχετε αϋπνίες, παρατηρείτε ότι αυξάνεται το βάρος σας ή ότι σας πέφτουν τα μαλλιά; Πιθανότατα, για όλα αυτά τα συμπτώματα, τα οποία κατ’ αρχήν δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, να υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: Το άγχος. Ενώ το άγχος είναι ένα φυσιολογικό μέρος της καθημερινότητας, μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από δυσάρεστα συμπτώματα, που σπεύδουμε να αποδώσουμε σε άλλες παθήσεις. Ακολουθούν ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα...

-Τριχόπτωση

Ενώ ο μέσος άνθρωπος χάνει 100 έως 200 τρίχες την ημέρα, τα αυξημένα επίπεδα στρες, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών σε συστάδες έως και 3 μήνες, αναφέρει ο Δρ. Richard Granstein, καθηγητής George W. Hambrick, Jr. και πρόεδρος του Israel Englander. Τμήμα Δερματολογίας στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης και επικεφαλής δερματολόγος στο New York-Presbyterian University Hospital of Columbia and Cornell.

-Έλλειψη ποιοτικού ύπνου

«Το άγχος συχνά διαταράσσει τον ύπνο», σημειώνει η Michelle Turk, θεραπεύτρια γάμου και οικογένειας στην εικονική πλατφόρμα υγείας PlushCare.

Με τη σειρά τους, αυτές οι διαταραχές ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές στη διάθεση.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, συνιστούν στους ενήλικες να κοιμούνται 7 ή περισσότερες ώρες τη νύχτα, ένας στόχος που μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί εάν αισθάνεστε άγχος. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιακές παθήσεις, μεταξύ άλλων.

-Η επούλωση πληγών διαρκεί περισσότερο

Όταν είμαστε αγχωμένοι, τα κοψίματα και οι γρατσουνιές χρειάζονται περισσότερο χρόνο  από το συνηθισμένο για να επουλωθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός απομακρύνει την υγρασία από τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος κατά τη διάρκεια περιόδων στρες, γεγονός που εμποδίζει τη διαδικασία επούλωσης.

-Αύξηση βάρους

Όταν βρίσκεστε υπό πίεση, ο οργανισμός τείνει να συγκρατεί λίπος, ιδιαίτερα στην κοιλιά. Καθώς το κοιλιακό λίπος αυξάνεται, αρχίζει να προκαλεί φλεγμονή και να απελευθερώνει ορμόνες που επηρεάζουν το αίσθημα κορεσμού.

-Αναπνευστικά προβλήματα

Τα υψηλά επίπεδα στρες συνδέονται με το άσθμα και άλλες δυσκολίες στην αναπνοή, υποστηρίζει ο Δρ Stephen Tilley, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, ο οποίος ειδικεύεται στις πνευμονικές παθήσεις. Οι ασθενείς που νοσηλεύονται για κρίσεις άσθματος , συχνά αναφέρουν ότι αισθάνονται άγχος πριν από το επεισόδιο.

-Δυσκολία στη συγκέντρωση

Τέλος, το άγχος μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την ικανότητα του εγκεφάλου σας να συγκεντρώνεται, σημειώνει η Turk. Με τη σειρά τους, τα προβλήματα συγκέντρωσης μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω συναισθήματα απογοήτευσης και να κάνουν τις αλλαγές της διάθεσής σας που σχετίζονται με το άγχος ακόμη πιο έντονες.

Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα συγκέντρωσης, μπορεί να είναι βοηθητικό το να δοκιμάσετε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως η άσκηση ή ο διαλογισμός. Η πιο αποτελεσματική λύση, ωστόσο, μπορεί να δοθεί μόνο από ειδικό ψυχικής υγείας.

Σχετικά Άρθρα