Εντοπίστηκαν μικρές εγκεφαλικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών
19 Οκτωβρίου 2022, 16:00
Νέα μελέτη αναφέρει ότι οι γυναίκες έχουν προβάδισμα στις λεκτικές ικανότητες και στη μνήμη, αλλά τα δύο φύλα περνούν το ένα μπροστά από το άλλο σε όλες τις υπόλοιπες ικανότητες.
«Οι περισσότερες διανοητικές δεξιότητες δεν παρουσιάζουν καμία ή αμελητέα διαφορά στη μέση απόδοση μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ωστόσο, οι γυναίκες υπερέχουν σε ορισμένες εργασίες, ενώ οι άνδρες υπερέχουν σε άλλες κατά μέσο όρο. Μέχρι στιγμής, η έμφαση έχει δοθεί κυρίως στις ικανότητες, στις οποίες οι άνδρες υπερέχουν. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η εστίαση έχει μετατοπιστεί περισσότερο προς τις γυναίκες», επισημαίνει ο Marco Hirnstein, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν της Νορβηγίας και επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης.
Οι Νορβηγοί ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν αν και πώς βιολογικοί, ψυχολογικοί και κοινωνικοί παράγοντες συμβάλλουν στις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στις γνωστικές ικανότητες και ποιοι είναι οι εγκεφαλικοί μηχανισμοί που επηρεάζουν.
Πραγματοποίησαν λοιπόν μία μετα-ανάλυση, στην οποία ανέλυσαν τα δεδομένα όλων των διδακτορικών διατριβών, των μεταπτυχιακών διατριβών και των μελετών που δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά, περιλαμβάνοντας περισσότερες από 500 μετρήσεις με περισσότερους από 350.000 συμμετέχοντες.
Όπως διαπίστωσαν, οι γυναίκες είναι όντως καλύτερες, ωστόσο το πλεονέκτημά τους θεωρείται μικρό αλλά σταθερό τα τελευταία 50 χρόνια και καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στη σωστή διάγνωση και στην υγειονομική περίθαλψη νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Δηλαδή, η γνώση σχετικά με τις διαφορές των φύλων είναι σημαντική, για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων των διαγνωστικών αξιολογήσεων για περιπτώσεις άνοιας.
Για παράδειγμα, η πληροφορία ότι οι γυναίκες είναι γενικά καλύτερες στις γνωστικές εργασίες, είναι κρίσιμη για να μην υποδιαγιγνώσκονται, λόγω των καλύτερων επιδόσεών τους, κατά μέσο όρο, και αντίστοιχα, για να μην υπερδιαγιγνώσκονται οι άντρες, λόγω των χαμηλών επιδόσεων τους στα γνωστικά τεστ.