ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Δομή του εγκεφάλου, ανοσομεταβολικοί -γενετικοί μηχανισμοί και κατάθλιψη

13 Νοεμβρίου 2024, 07:00

images

Είναι γνωστό ότι ο τρόπος ζωής αποτελεί τροποποιήσιμο παράγοντα, ο οποίος μπορεί να αξιοποιηθεί για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου επιπολασμού της κατάθλιψης. Τώρα, μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature, στοχεύει στη διερεύνηση του συνδυασμού ενός εκτεταμένου φάσματος παραγόντων του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αλκοόλ, της διατροφής, της σωματικής δραστηριότητας, του ύπνου, του καπνίσματος, της καθιστικής συμπεριφοράς και της κοινωνικής σύνδεσης, που συμβάλλουν στην κατάθλιψη και εξετάζει τους υποκείμενους νευροβιολογικούς μηχανισμούς. 

Για τα 9 χρόνια που διήρκησε η παρακολούθηση, χρησιμοποιήθηκε ένα πολυπαραγοντικό μοντέλο Cox σε 287.282 συμμετέχοντες από την UK Biobank για να καταδείξει τους προστατευτικούς ρόλους 7 παραγόντων του τρόπου ζωής και τη συνδυασμένη βαθμολογία του τρόπου ζωής στην κατάθλιψη.

Συνδυάζοντας τον ενετικό κίνδυνο και την κατηγορία του τρόπου ζωής σε 197.344 συμμετέχοντες, διαπιστώθηκε ότι ένας υγιεινός τρόπος ζωής μείωσε τον κίνδυνο κατάθλιψης σε έναν πληθυσμό με ποικίλο γενετικό κίνδυνο. 

Η Μεντελική τυχαιοποίηση επιβεβαίωσε την αιτιώδη σχέση μεταξύ του τρόπου ζωής και της κατάθλιψης. Ένα ευρύ φάσμα περιοχών του εγκεφάλου και περιφερειακών βιοδεικτών σχετίζονταν με τον τρόπο ζωής, συμπεριλαμβανομένης του τρεπονήματος ωχρού, του προκεντρικού φλοιού, των τριγλυκεριδίων και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης. Η μοντελοποίηση δομικών εξισώσεων σε 18.244 συμμετέχοντες αποκάλυψε υποκείμενους νευροβιολογικούς μηχανισμούς που αφορούν τον τρόπο ζωής, τη δομή του εγκεφάλου, την ανοσομεταβολική λειτουργία, τη γενετική και την κατάθλιψη.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της κατάθλιψης.



Σχετικά Άρθρα