Ας μην δίνουμε συμβουλές χωρίς ενσυναίσθηση
03 Δεκεμβρίου 2022, 09:00
Το έντονο και διάχυτο άγχος "μουδιάζει" το άτομο και το αφήνει έρμαιο στις προσπάθειες των υπολοίπων να το ...παρηγορήσουν. Υπάρχουν όμως κάποιες εκφράσεις που όλοι συνηθίζουμε να λέμε αλλά δεν ωφελούν καθόλου το άτομο με κρίση άγχους.
Συγκεκριμένα, οι εκφράσεις «ηρέμησε» και «μην το σκέφτεσαι», επισημαίνει σε άρθρο του στο Psychology Today ο σύμβουλος ψυχικής υγείας, Anthony Smith είναι εντελώς λάθος! Σύμφωνα με τον ίδιο, τέτοιες παραινέσεις μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσουν για το άτομο με κρίση άγχους. «Όπως και με τις εμπειρίες των καταθλιπτικών ανθρώπων, οι πάσχοντες από άγχος λαμβάνουν καλοπροαίρετες αλλά άχρηστες συμβουλές από όσους δεν γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση. Δυστυχώς, οι τελευταίοι θα πρέπει να αναμένουν το αντίστροφο αποτέλεσμα, καθώς δείχνουν ότι απλώς δεν καταλαβαίνουν τι περνά ο άλλος. Με τη σειρά του, το άτομο με άγχος που αναζητά υποστήριξη, θα νιώσει πιθανώς αποξενωμένο με συνέπεια τον εκνευρισμό ή περισσότερο άγχος».
- Ηρέμησε": Μια συμβουλή προς το άτομο που βιώνει τη στρεσογόνο κατάσταση ανώφελη, «δεν θα μπορούσε να το έχει σκεφτεί από μόνο του;» αναρωτιέται ο Smith, ο οποίος χαρακτηρίζει την προτροπή αυτή αυταρχική «σαν ο παρατηρητής να μην μπορεί να διαχειριστεί την παρουσία του αγχωμένου, αποστέλλοντάς του το μήνυμα “δεν μπορώ να ασχοληθώ μαζί σου”».
- «Απλώς μην το σκέφτεσαι»: «Σκεφτείτε ότι ένα τραγούδι που σιχαίνεστε έχει κολλήσει στο μυαλό σας και λέτε στον εαυτό σας “απλώς μην το σκέφτεσαι”. Δεν λειτούργησε, σωστά;». Το απλοϊκό όσο και ευθύβολο παράδειγμα του Smith αποκαλύπτει τη δυσκολία που έχουν τα αγχώδη άτομα να παρέμβουν σε διεργασίες του εγκεφάλου τους.
Όταν το άγχος έχει κυριαρχήσει, προσπαθήστε ξανά να πλησιάσετε το άτομο, να το κατανοήσετε και να του υπενθυμίσετε ότι έχει τη δύναμη να το ξεπεράσει. Αν για παράδειγμα ο συνταξιδιώτης σας «τρέμει» στην ιδέα του αεροπλάνου αλλά έχετε κάνει αεροπορικά ταξίδια πολλές φορές, απλώς υπενθυμίστε του με ήπιο τόνο ότι όλες τις άλλες φορές το χειρίστηκε σαν να μην τρέχει τίποτα. Έτσι τον βοηθάτε να ανακαλέσει τους μηχανισμούς άμυνας απέναντι στο φόβο για την ασφάλεια της πτήσης.