Απολαμβάνουμε τελικά τη μοναξιά ή δεν την αντέχουμε;
10 Απριλίου 2023, 10:00
Ο όρος JOMO – Joy Of Missing Out- ισοδυναμεί με την έκφραση μια υγιούς απόλαυσης της μοναξιάς σε αντίθεση με τον αρνητικό FOMO –Fear Of Missing Out- , τον «φόβο της απώλειας» που μπορεί να έχουν οι άνθρωποι όταν βλέπουν άλλους να διασκεδάζουν χωρίς αυτούς. Σε μια ανάλυση δύο δειγμάτων ενηλίκων, οι ερευνητές βρήκαν μικτά αποτελέσματα όσον αφορά τη JOMO, υποδηλώνοντας ότι πίσω από τη χαρά κρύβεται άγχος.
Σύμφωνα με το Science Daily, ο Chris Barry, καθηγητής ψυχολογίας στο Washington State University και κύριος συγγραφέας της εργασίας που δημοσιεύτηκε στο Telematics and Informatics Reports, και οι συν-συγγραφείς του διεξήγαγαν έρευνες με 2 διαφορετικά σύνολα περίπου 500 συμμετεχόντων που βρήκαν μέσω της πλατφόρμας crowdsourcing της Amazon MTurk το καθένα.
Για να μετρήσουν τη JOMO, οι ερευνητές έθεσαν μια σειρά ερωτήσεων στους συμμετέχοντες σχετικά με το εάν απολαμβάνουν τη μοναξιά, όπως εάν τους άρεσε ο χρόνος για αυτοστοχασμό και αν ήταν χαρούμενοι που βλέπουν φίλους να περνούν καλά, ακόμα κι αν δεν ήταν μαζί τους. Η έρευνα περιελάμβανε επίσης ερωτήσεις που είχαν σχεδιαστεί για να αξιολογήσουν τη μοναξιά, το κοινωνικό άγχος, τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας και την ικανοποίηση από τη ζωή.
Η μελέτη του πρώτου δείγματος αποκάλυψε συνδέσεις μεταξύ εκείνων με υψηλά επίπεδα JOMO με τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την ικανοποίηση από τη ζωή, αλλά το κοινωνικό άγχος είχε την ισχυρότερη συσχέτιση.
Με αυτά τα μικτά αποτελέσματα, η ομάδα σχεδίασε μια δεύτερη μελέτη για να δει αν θα μπορούσε να βρει μια ομάδα ανθρώπων με υψηλή περιεκτικότητα σε JOMO αλλά χωρίς κοινωνικό άγχος. Αυτή η ομάδα ήταν μικρή, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 10% των συμμετεχόντων. Αν και δεν ήταν κοινωνικά ανήσυχη, αυτή η ομάδα με υψηλό επίπεδο JOMO ανέφερε ακόμα κάποια μέτρια συναισθήματα μοναξιάς.
Ενώ άλλες έρευνες έχουν συνδέσει το φόβο της απώλειας με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και τη μοναξιά, αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η εμπειρία της χαράς της απώλειας δεν είναι τόσο ξεκάθαρη. Ο Barry υποστήριξε ότι η JOMO μπορεί να μην είναι μια σταθερή κατάσταση ή να συνδέεται με χαρακτηριστικά προσωπικότητας, αλλά μάλλον μια στιγμιαία φάση ανάγκης αποστασιοποίησης.
«Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα όπως "ποια είναι η καλή δόση κοινωνικής αλληλεπίδρασης έναντι της αποδέσμευσης;" Νομίζω ότι αυτό θα διαφέρει για τον καθένα», είπε ο Barry.
Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι για τα άτομα με άγχος, η συνεχής έκθεση σε αυτό για το οποίο αγωνιούν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του άγχους - επομένως για όσους έχουν κοινωνικό άγχος, είναι καλύτερη η περισσότερη αλληλεπίδραση, όχι λιγότερη.
«Τα κίνητρα έχουν σημασία», είπε ο Barry. "Γιατί οι άνθρωποι αποστασιοποιούνται; Εάν είναι επειδή χρειάζονται μία ανανέωση, αυτό είναι ίσως καλό. Εάν προσπαθούν να αποφύγουν κάτι, αυτό μάλλον δεν είναι υγιές μακροπρόθεσμα."
Tags: Άγχος, Μοναξιά, χρόνιο άγχος