Άγχος: Συνιστάται ο έλεγχος σε παιδιά 8 ετών κι άνω
13 Οκτωβρίου 2022, 10:00
Για πρώτη φορά, η Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ –USPSTF– συνέστησε έλεγχο άγχους σε παιδιά 8 ετών και άνω. Στις τελικές συστάσεις της, που δημοσιεύθηκαν στο ιατρικό περιοδικό JAMA, η ομάδα εργασίας προέτρεψε επίσης τον έλεγχο για κατάθλιψη σε παιδιά 12 ετών και άνω.
Και τα δύο σετ συστάσεων ισχύουν για παιδιά που δεν έχουν διαγνωστεί με κάποια πάθηση ψυχικής υγείας και που δεν εμφανίζουν αναγνωρισμένα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.
Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, μεταξύ 2016 και 2019, περίπου 5,8 εκατομμύρια παιδιά διαγνώστηκαν με άγχος και περίπου 2,7 εκατομμύρια διαγνώστηκαν με κατάθλιψη.
«Η Εθνική Έρευνα για την Υγεία των Παιδιών (NSCH) 2018-2019 διαπίστωσε ότι το 7,8% των παιδιών και των εφήβων ηλικίας 3 έως 17 ετών είχαν μια τρέχουσα αγχώδη διαταραχή», αναφέρει η νέα έκθεση. «Οι αγχώδεις διαταραχές στην παιδική και εφηβική ηλικία συνδέονται με αυξημένη πιθανότητα μελλοντικής αγχώδους διαταραχής ή και κατάθλιψης».
Τα μέλη της ομάδας, εξέτασαν τις συστάσεις σχετικά με τον έλεγχο του κινδύνου αυτοκτονίας σε παιδιά και εφήβους, αλλά είπαν ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για τις βλάβες και τα οφέλη του. Εκτός από την έλλειψη στοιχείων σχετικά με τον προσυμπτωματικό έλεγχο κινδύνου αυτοκτονίας, η USPSTF υπογράμμισε ότι δεν υφίστανται επαρκή στοιχεία για να κάνει σύσταση για προσυμπτωματικό έλεγχο άγχους σε παιδιά 7 ετών και κάτω ή για έλεγχο κατάθλιψης σε παιδιά 11 ετών και κάτω.
«Η USPSTF νοιάζεται βαθιά για την ψυχική υγεία όλων των παιδιών και των εφήβων. Δυστυχώς, υπάρχουν βασικά κενά αποδεικτικών στοιχείων που σχετίζονται με τον προσυμπτωματικό έλεγχο για άγχος και κατάθλιψη σε μικρότερα παιδιά και τον έλεγχο για κίνδυνο αυτοκτονίας σε όλους τους νέους», δήλωσε η Lori Pbert, κλινική ψυχολόγος, καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Chan του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης και μέλος της ομάδας.
«Απαιτούμε περισσότερη έρευνα σε αυτούς τους κρίσιμους τομείς, ώστε να μπορούμε να παρέχουμε στους επαγγελματίες υγείας τρόπους βασισμένους σε στοιχεία για να διατηρήσουν τους νεαρούς ασθενείς τους υγιείς».