ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς αντιδρά ο οργανισμός στη βοτουλινική τοξίνη σε θεραπείες ομορφιάς αλλά και υγείας

09 September 2024, 10:00

images

Το botox είναι μια προσωρινή θεραπεία με αποτελέσματα που εξαφανίζονται μετά από περίπου 2-6 μήνες. Η διάρκεια του αποτελέσματος, ποικίλλει ανάλογα με τη δόση και το εάν έχετε κάνει ξανά στο παρελθόν τη θεραπεία. Πρόκειται για μία ενέσιμη νευροτοξίνη (ουσία που μεταβάλλει τη λειτουργία των νεύρων) που ονομάζεται βοτουλινική τοξίνη και είναι πιο γνωστή με την εμπορική ονομασία botox . Συνταγογραφείται για τη θεραπεία διαφορετικών ιατρικών καταστάσεων, όπως η ημικρανία και η υπεριδρωσία. Είναι επίσης κοινή αισθητική διαδικασία που χρησιμοποιείται για τη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων, χαλαρώνοντας τους μυς κάτω από το δέρμα.

Το botox που γίνεται καθαρά για λόγους αισθητικής και το ιατρικό botox, περιέχουν διαφορετικές ποσότητες του ίδιου δραστικού συστατικού. Προέρχεται από την αλλαντοτοξίνη του βακτηρίου που προκαλεί την αλλαντίαση. Το botox είναι ασφαλές και έχει λίγες παρενέργειες όταν χορηγείται κατάλληλα από επαγγελματία υγείας, οι οποίες μάλιστα είναι αναστρέψιμες. 

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το τι συμβαίνει με το botox καθώς τα αποτελέσματά του εξαφανίζονται γρήγορα. Ωστόσο, υποπτεύονται ότι ο οργανισμός μεταβολίζει την τοξίνη με τον ίδιο τρόπο όπως άλλα φάρμακα - με ένζυμα που απελευθερώνονται από το συκώτι.

Μόλις εγχυθεί το botox, αναστέλλει τη δραστηριότητα των νευρικών σημάτων στην περιοχή που υποβάλλεται σε θεραπεία και αποκλείει προσωρινά μια ουσία που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Η ακετυλοχολίνη είναι ένας νευροδιαβιβαστής, δηλαδή μεταφέρει σήματα μέσω των νεύρων στους περιβάλλοντες ιστούς, όπως οι μύες.

Καθώς τα αποτελέσματα του botox φθίνουν, τα επίπεδα ακετυλοχολίνης αυξάνονται. Αυτή η διαδικασία επανενεργοποιεί τα νεύρα στην περιοχή της ένεσης. Μόλις τα νεύρα μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά, οι μύες θα συστέλλονται και πάλι. Ενώ είναι σπάνιο, το botox μπορεί να προκαλέσει ανοσοαπόκριση σε μερικούς ανθρώπους. Σε αυτή την περίπτωση, ο οργανισμός δημιουργεί αντισώματα για να εξουδετερώσει την τοξίνη.

Τέλος, δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς ο οργανισμός αποβάλλει το botox. Επειδή είναι ένα σύμπλεγμα πρωτεϊνών, οι ερευνητές πιστεύουν ότι τελικά διασπάται σε αμινοξέα (από τι αποτελούνται οι πρωτεΐνες), τα οποία ο οργανισμός αφαιρεί ή απορροφά.

Σχετικά Άρθρα