Προσοχή σε τρυπήματα που μπορεί αντί για ομορφιά να φέρουν ...μολύνσεις
27 Ιουνίου 2022, 16:00
Παραδοσιακά τρυπάμε τους λοβούς των αφτιών για να βάλουμε σκουλαρίκια και σπανίως αντιμετωπίζουμε κάποια τοπική μόλυνση. Ομοίως ασφαλές είναι να τρυπήσουμε και οποιοδήποτε σημείο του σώματος δεν έχει βλεννογόνο (εσωτερικό τοίχωμα με υγρασία δηλαδή) όπως είναι -για παράδειγμα- το δέρμα γύρω από τον ομφαλό. Αλλά με τα χείλια, τη γλώσσα, τα ρουθούνια και τα έξω γεννητικά όργανα το πράγμα αλλάζει...
Μία ανασκόπηση οκτώ μελετών, η οποία παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Περιοδοντολογίας στην Κοπεγχάγη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικής Greifswald στη Γερμανία και του Πανεπιστημίου του Basel στην Ελβετία, αναφέρει ότι τα τρυπήματα στο στόμα και άλλους βλεννογόνους εγκυμονούν πολλούς κινδύνους για την ομορφιά και την υγεία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από 408 συμμετέχοντες με 236 piercing στα χείλια και 236 στη γλώσσα συνολικά, αποδείχτηκε ότι τα σκουλαρίκια στα σημεία αυτά συνδέθηκαν με συμπτώματα περιοδοντίτιδας.
Συγκεκριμένα:
-3 στους 5 είχαν βαθύτερους περιοδοντικούς θύλακες στα δόντια που «γειτόνευαν» με το piercing στη γλώσσα.
- 3 στους 4 είχαν μεγαλύτερα κενά μεταξύ των δοντιών.
- 2 στους 3 παρουσίασαν αιμορραγία στα ούλα.
- 4 μελέτες που επικεντρώθηκαν στην υποχώρηση των ούλων κατέληξαν στην άμεση σύνδεση του προβλήματος με το piercing στα χείλη.
Τέλος, φάνηκε ότι οι πιθανότητες βλάβης στα δόντια και τα ούλα πολλαπλασιάζονταν με την πάροδο του χρόνου.
«Τα ευρήματα δείχνουν ότι τα στοματικά piercing και κυρίως στη γλώσσα πλήττουν τη γειτονική οδοντοστοιχία και προκαλούν αιμορραγία και υποχώρηση στα ούλα», επεσήμανε ο καθηγητής και μέλος της ομάδας Δρ Clemens Walter από το Greifswald και πρόσθεσε ότι όσοι έφεραν σκουλαρίκι στη γλώσσα είχαν υποστεί σημαντική βλάβη στους δύο κεντρικούς τομείς (κοπτήρες) της κάτω γνάθου, δόντια με σημαντικό ρόλο στη μάσηση της τροφής.