ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ρετινόλης και ρετινάλης

17 Οκτωβρίου 2024, 16:00

images

Η ρετινόλη, ένα παράγωγο της βιταμίνης Α, έγινε τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα δημοφιλής με το κοινό να σπεύδει στους δερματολόγους για τη λήψη σχετικής θεραπείας και τα βιντεάκια στο Tik Tok να πληθαίνουν... Ωστόσο, νέες  νομοθεσίες (στις ΗΠΑ) που θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν σημαντικά τα αποτελέσματα αντιγήρανσης που θεωρητικά προσφέρουν οι θεραπείες με ρετινόλη, οδηγούν στη μείωση της δημοτικότητάς της. Ως αποτέλεσμα, το γεγονός αυτό φέρνει στο προσκήνιο μία άλλη ουσία, τη ρετινάλη.

Ως μέλος της οικογένειας των ρετινοειδών, η ρετινάλη γίνεται πλέον όλο και πιο διαδεδομένη. Μάλιστα, οι αναζητήσεις Google με θέμα τη ρετινάλη έχουν αυξηθεί κατά 73% τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με την Έκθεση Τάσεων Ομορφιάς Boots 2024. Και με τόσα πολλά οφέλη στην περιποίηση δέρματος, από την ενίσχυση της λάμψης έως τη βελτίωση των λεπτών γραμμών, είναι πολύ εύκολο να καταλάβουμε το λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό.

Ωστόσο, αν και είναι πολύ εύκολο να μπερδέψει κανείς τη ρετινόλη και τη ρετινάλη, στην πραγματικότητα, τα 2 αυτά συστατικά δεν ταυτίζονται. «Αν και η ρετινάλη ακούγεται παρόμοια με τη ρετινόλη, οι μοριακές τους διαφορές τις καθιστούν μοναδικές, ώστε να αλληλεπιδρούν με το δέρμα διαφορετικά», σημειώνει η δερματολόγος, γιατρός και φαρμακοποιός Dr Christine Hall.

Ανήκουν και οι 2 στην οικογένεια των ρετινοειδών και είναι μια μορφή βιταμίνης Α, αλλά όσον αφορά τη χημική τους δομή, διαφέρουν κατά 1 δεσμό και 2 άτομα υδρογόνου. Αυτό σημαίνει ότι αν και συνδέονται στενά, η ρετινάλη είναι πιο κοντά στη δραστική μορφή (ρετινικό οξύ). Και έτσι, η κύρια διαφορά εντοπίζεται στη δύναμή τους. Στην πραγματικότητα, θεωρείται ότι η ρετινάλη δρα πάνω από 10 φορές πιο γρήγορα στο δέρμα από τη ρετινόλη, ανάλογα με τη φόρμουλα και το προϊόν.

«Επειδή η ρετινάλη απαιτεί ένα λιγότερο βήμα μετατροπής από τη ρετινόλη, πιστεύεται ότι είναι γενικά ισχυρότερο από τη ρετινόλη», δήλωσε η δερματολόγος Skin+Me, Dr Beibei Du-Harpur. «Η ρετιναλδεΰδη ή ρετινάλη είναι ο άμεσος πρόδρομος του ρετινοϊκού οξέος ή της τρετινοΐνης, που είναι η μορφή ρετινοειδούς που ασκεί επίδραση στα κύτταρα». Ως εκ τούτου, η ρετινάλη είναι στην πραγματικότητα η ισχυρότερη μορφή βιταμίνης Α που μπορείτε να αγοράσετε χωρίς ιατρική συνταγή.

Σχετικά Άρθρα