Όλα όσα είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε για το χλόασμα
27 Αυγούστου 2024, 10:00
Το χλόασμα είναι μια μορφή υπερμελάγχρωσης που προκαλεί κηλίδες στο δέρμα - συνήθως στο πρόσωπο - που είναι πιο σκούρες από το περιβάλλον δέρμα. Το "Chloasma gravidarum", όπως είναι η επιστημονική του ονομασία, μπορεί να εμφανιστεί μετά από εγκυμοσύνη, έκθεση στον ήλιο, νόσο του θυρεοειδούς, λήψη αντισυλληπτικών χαπιών ή άλλων φαρμάκων. Η γενετική μπορεί επίσης να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο ποιος θα εμφανίσει χλόασμα.
Το χλόασμα είναι πιο κοινό στις γυναίκες παρά στους άνδρες, με την πάθηση να επηρεάζει τις γυναίκες 9 φορές περισσότερο από τους άνδρες. Μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε φυλής και εθνικότητας. Είναι πιο συχνή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα, ιδιαίτερα σε άτομα με ανοιχτό καφέ δέρμα, σε σύγκριση με άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα. Επιπλέον, συνήθως δεν εμφανίζεται πριν από την εφηβεία. Επηρεάζει συχνότερα άτομα στα αναπαραγωγικά τους χρόνια.
Το χλόασμα συνήθως επηρεάζει περιοχές του προσώπου που εκτίθενται συχνά στον ήλιο, όπως τις παρακάτω:
μάγουλα
μέτωπο
πηγούνι
μύτη
περιοχή πάνω από το άνω χείλος.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν χλόασμα σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως το σαγόνι, ο λαιμός ή τα χέρια.
Εμφανίζεται σε μορφή κηλίδων που μπορεί να είναι καφέ, γκρι ή πιο σκούρες από το υπόλοιπο δέρμα. Το χλόασμα δεν προκαλεί καμία αλλαγή στην αίσθηση στο δέρμα, όπως πόνο ή κνησμό. Για τη διάγνωση, ο δερματολόγος θα εξετάσει το πρόσωπο ή τυχόν πληγείσες περιοχές. Ένας γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένες συσκευές για να εξετάσει το δέρμα, όπως:
-ένα δερματοσκόπιο, το οποίο χρησιμοποιεί ένα ελαφρύ και μεγεθυντικό φακό για να φανούν περισσότερες λεπτομέρειες
-λάμπα Wood, η οποία χρησιμοποιεί υπεριώδη ακτινοβολία για να υποδείξει περιοχές με υπερμελάγχρωση.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να λάβει ένα μικρό δείγμα δέρματος για να το εξετάσει στο μικροσκόπιο. Αυτό μπορεί να τους βοηθήσει να αποκλείσουν άλλες δερματικές παθήσεις που μπορεί να εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, αν και το χλόασμα δεν προκαλεί καμία βλάβη στον οργανισμό, οι πάσχοντες μπορεί να θέλουν να το αντιμετωπίσουν για αισθητικούς λόγους. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι γενικά ο συνδυασμός αντηλιακής προστασίας με τοπικά φάρμακα.
Οι δερματικές θεραπείες, όπως το χημικό peeling ή το λέιζερ, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
Tags: χλόασμα