ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Η αντιγήρανση κρύβεται στο DNA

22 Αυγούστου 2024, 16:00

images

Ομάδα επιστημόνων στο Weill Cornell Medicine δημοσίευσε στο επιστημονικό περιοδικό Aging Cell την έρευνά της πάνω σε μία νέα μέθοδο η οποία υπολογίζει την βιολογική ηλικία, μέσω "επιγενετικών ρολογιών" (Retro-Age), που εξετάζουν τις χημικές αλλαγές αρχαίων ιικών υπολειμμάτων στο DNA. Τα αποτελέσματα ήταν συγκλονιστικά για το μέλλον της αντιγήρανσης...

«Με το Retro-Age αποκτούμε καλύτερη κατανόηση της διαδικασίας γήρανσης και ένα σίγουρο τρόπο για την πρόβλεψη της βιολογικής ηλικίας», αναφέρει ο Δρ Lishomwa Ndhlovu, καθηγητής Ανοσολογίας στο τμήμα Λοιμωδών Νοσημάτων του Weill Cornell Medicine.

«Η επανενεργοποίηση συγκεκριμένων ρετροστοιχείων αυξάνεται με την ηλικία, οδηγώντας πιθανώς σε βιολογικά χαρακτηριστικά της γήρανσης, όπως η φλεγμονή, η κυτταρική γήρανση και η γονιδιωματική αλλαγή», εξηγεί με τη σειρά του ο Δρ Michael Corley, επίκουρος καθηγητής Ανοσολογίας στο Weill Cornell Medicine και καταλήγει: «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα ρολόγια ρετροστοιχείων καταγράφουν μη ανιχνευμένες πτυχές της βιολογικής γήρανσης και μπορεί να ανοίξουν το δρόμο για μελλοντικές θεραπείες».

Τώρα οι επιστήμονες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα αν μπορούν τα αντιρετροϊκά φάρμακα να χρησιμοποιηθούν για να επιβραδύνουν τη γήρανση σε όλους τους ανθρώπους. Αν και είναι πολύ νωρίς για να απαντηθεί με βεβαιότητα αυτό το ερώτημα, ο δρόμος έχει ανοίξει διάπλατα για νέες έρευνες στο πεδίο αυτό.

Εξάλλου, η ίδια μελέτη οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι τα ρολόγια ρετροστοιχείων μπορούν να εντοπίσουν σημάδια αναζωογόνησης σε κύτταρα που είχαν υποστεί «παροδικό επαναπρογραμματισμό», μια αμφιλεγόμενη τεχνική, που αποσκοπεί στην επαναφορά των κυττάρων σε νεότερη κατάσταση. Δηλαδή μπορούν να αποδειχτούν σημαντικά για την ανάπτυξη μεθόδων αντιγήρανσης.

Σχετικά Άρθρα