Γενειοπλαστική: Όχι, δεν έχει να κάνει με τα ...γένια
10 Απριλίου 2024, 16:00
Γενειοπλαστική ονομάζεται η πλαστική επέμβαση στο πηγούνι και αποσκοπεί στη διαμόρφωσή του είτε με αύξηση, τοποθετώντας ένα ένθεμα συμπαγούς σιλικόνης, είτε με ελάττωση της προβολής του. Η επέμβαση συνδυάζεται μερικές φορές με πλαστική στην μύτη.
Η επέμβαση της γενειοπλαστικής γίνεται με ολική αναισθησία και διαρκεί 1- 2 ώρες ανάλογα με την περίπτωση. Η τομή γίνεται μέσα από το στόμα στις περισσότερες φορές. Υπάρχει ωστόσο περίπτωση κάποιος να επιλέξει η τομή να γίνει εξωτερικά κάτω από το πηγούνι. Υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις που η γενειοπλαστική γίνεται με τοπική αναισθησία και μέθη καθώς πρόκειται για την απλή τοποθέτηση ενθέματος στο πηγούνι χωρίς άλλες διορθώσεις, που διαρκεί κάτι παραπάνω από μισή ώρα. Σκοπός της επέμβασης, όπως κι αν γίνει, είναι η συμμετρία του προσώπου καθώς αν το πηγούνι δεν προβάλει επαρκώς ή προβάλει υπερβολικά πολύ, το άτομο δεν έχει ωραία εμφάνιση.
Ο υποψήφιος για επέμβαση συζητά εκτενώς την περίπτωσή του με ειδικό πλαστικό χειρουργό, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν στη διάθεσή τους σήμερα και ειδικές ηλεκτρονικές εφαρμογές που επεξεργάζονται την φωτογραφία του ασθενούς και δείχνουν το τελικό αποτέλεσμα... Ο γιατρός εξετάζει το πρόσωπο και τις γνάθους με τα δόντια, διότι η κακή σύγκλιση δοντιών μπορεί να συμμετέχει στο πρόβλημα.
Εξάλλου, λαμβάνονται υπόψη τραυματισμοί, η φυσική κατάσταση και η ηλικία του ασθενούς. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του κρανίου και να μην είναι το άτομο υπέργηρο. Δηλαδή μπορεί να υποβληθεί σε γενειοπλαστική κάθε υγιές άτομο από 20 ως 70 περίπου ετών.
Κατά την επέμβαση αυτή μπορεί επίσης να διορθωθεί το βάθος της αύλακας στο πηγούνι - που σε κάποιους ανθρώπους είναι μεγάλη- αλλά και να διορθωθεί το χαλαρό δέρμα ή η περίσσια λίπους στο λαιμό (διπλοσάγονο).
Με πληροφορίες από την Αμερικανική Εταιρεία Πλαστικής Χειρουργικής