ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Έχουν τα τατουάζ συνέπειες στην υγεία;

13 Αυγούστου 2024, 10:00

images

Τα τατουάζ μπορεί να είναι εντυπωσιακά, ενώ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή. Σύμφωνα με έρευνα του Pew Research Center που διεξήχθη το 2023, το 32% των Αμερικανών έχει τουλάχιστον 1 τατουάζ και το 22% έχει παραπάνω από ένα. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένα ερωτηματικά γύρω από τις πιθανές επιπτώσεις των τατουάζ στην υγεία, ενώ οι ερευνητές αναζητούν τους τρόπους με τους οποίους τα τατουάζ και τα μελάνια που χρησιμοποιούν οι tattoo artists, θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη σωματική υγεία ενός ατόμου μακροπρόθεσμα. Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο ASM Journals, εξέτασε δείγματα 75 μελανιών για τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ που χρησιμοποιούνται συνήθως στις Ηνωμένες Πολιτείες και εντόπισε σε 26 από αυτά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση.

Μεταξύ αυτών των βακτηρίων, ήταν το Staphylococcus epidermidis, το οποίο οδηγεί σε μόλυνση που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, και το Cutibacterium acnes, που προκαλεί ακμή.

Τι σημαίνει όμως στην πραγματικότητα; Πώς γίνεται τα τατουάζ να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του αίματος; Είναι ορισμένα είδη τατουάζ πιο επικίνδυνα από άλλα και αν ναι γιατί; Τέλος, κατά πόσο πρέπει να έχουν στο μυαλό τους οι άνθρωποι το ενδεχόμενο ανάπτυξης καρκίνου εάν έχουν τατουάζ και τι πρέπει να λάβουν υπόψη όταν σκέφτονται αν θα κάνουν ή όχι ένα τατουάζ;

Προσπαθώντας να δώσουν κάποιες απαντήσεις, οι συντάκτες και οι συνεργάτες του Medical News Today, Maria Cohut και Yasemin Nikola Sakay, προσκάλεσαν τη Milena Foerster, PhD, μια ερευνήτρια που εξειδικεύεται στη μελέτη της σύνδεσης μεταξύ τατουάζ και καρκίνου, σε ένα επεισόδιο podcast του In Conversation.

Η Foerster διεξάγει την έρευνά της στον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), στη Λυών της Γαλλίας.

Ωστόσο, πρέπει να διεξαχθούν μελέτες προκειμένου να καταλήξουμε σε ασφαλή και έγκυρα συμπεράσματα που θα συνδέουν την ανάπτυξη καρκίνου με τα τατουάζ.

Σχετικά Άρθρα