Αναστροφή της φωτογήρανσης με ένα ενέσιμο υλικό
01 Μαρτίου 2024, 16:00
Την παραγωγή νέου κολλαγόνου, διεγείρει η έγχυση του υαλουρονικού οξέος (CL-HA), σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Experimental Dermatology. Η ενέσιμη αυτή ουσία είναι ήδη ευρέως χρησιμοποιούμενη στην αισθητική ιατρική για το γέμισμα ρυτίδων και τη λείανση των ουλών, για τη διόρθωση του περιγράμματος του προσώπου και την ενίσχυση των ζυγωματικών, όπως και για τη διόρθωση του σχήματος της μύτης και την προσθήκη όγκου στα χείλη. Η συγκεκριμένη μελέτη έδειξε ότι το υαλουρονικό οξύ όχι μόνο “γεμίζει”, αλλά διεγείρει επίσης την παραγωγή νέου κολλαγόνου.
«Όταν το δέρμα εκτίθεται επί χρόνια στον ήλιο και στην υπεριώδη ακτινοβολία που εκπέμπεται από κρεβάτια τεχνητού μαυρίσματος (το φάσμα της οποίας είναι παρόμοια με αυτή του ήλιου) υφίσταται βλάβες που γίνονται αντιληπτές από την εμφάνιση ρυτίδων, χαλάρωσης, ωχρότητας, δυσχρωμιών, όπως και από την αλλαγή της υφής του. Αυτά τα χαρακτηριστικά συνθέτουν το λεγόμενο φωτογηρασμένο δέρμα και συντελούνται λόγω αλλαγών στο χόριο.
Το χόριο βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα, και σχηματίζεται, πέραν άλλων, από ελαστίνη και ένα δίκτυο ινών κολλαγόνου, που στηρίζουν το δέρμα και του χαρίζουν ελαστικότητα. Όταν γερνά πρόωρα, αυτές οι ίνες σπάνε και έτσι το δέρμα χάνει τη νεανική του όψη», εξηγεί ο Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος Dρ Χρήστος Στάμου.
Προκειμένου να διερευνήσουν την πορεία και τις αλλαγές που προκαλεί η έγχυση υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, Αμερικανοί ερευνητές, από το Δερματολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, έκαναν εγχύσεις υαλουρονικού οξέος (CL-HA) σε φωτογηρασμένο δέρμα του αντιβραχίου ατόμων άνω των 60 ετών και έλαβαν δείγματα δέρματος σε διάφορες χρονικές στιγμές.
Αξιολογώντας τις βιοψίες, η επιστημονική ομάδα εξέτασε τον χρόνο έναρξης της επιμήκυνσης και ενεργοποίησης των ινοβλαστών (τα κύτταρα που παράγουν κολλαγόνο), καθώς και τη διάρκεια και τους μηχανισμούς υπό τους οποίους συντελούνται αυτές οι αλλαγές. Αξιολόγησε, επίσης, εάν η ενεργοποίηση των ινοβλαστών οδηγούσε σε εναπόθεση κολλαγόνου.
Από προηγούμενες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι η έγχυση υαλουρονικού οξέος σε φωτογηρασμένο δέρμα, μπορεί να αντιστρέψει τις αλλαγές στο κολλαγόνο και τους ινοβλάστες του, “προκαλώντας” τους να συνθέσουν κολλαγόνο, αλλά δεν είχε διερευνηθεί αν το “φρέσκο” κολλαγόνο μετατρέπεται σε ακέραιο δίκτυο κολλαγόνου.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ενέσεις υαλουρονικού οξέος, διεγείρουν ταχέως (έως 1 εβδομάδα) και διαρκώς (για 6-9 μήνες) τους ινοβλάστες, οι οποίοι συνθέτουν πυκνές και παχιές δεσμίδες κολλαγόνου 4 εβδομάδες μετά την ένεση και συνεχίζουν για τουλάχιστον 12 μήνες.
Τα ευρήματα αυτά δείχνουν, δηλαδή, πώς το συγκεκριμένο filler βελτιώνει την εμφάνιση του δέρματος βραχυπρόθεσμα και επιπλέον, δεδομένου ότι το νεοσχηματισμένο κολλαγόνο διαρκεί πολλά χρόνια, δίνουν μια εικόνα για το πώς μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη βελτίωση του δέρματος, για μήνες ή ακόμη και ένα έτος μετά τη θεραπεία.
Tags: Υαλουρονικό Οξύ, φωτογήρανση