Τα παιδιά που ασκούνται περισσότερο είναι θωρακισμένα έναντι των λοιμώξεων
25 Ιανουαρίου 2023, 16:00
Είναι γνωστό ότι η σωματική δραστηριότητα είναι κρίσιμη για την υγεία και την ευημερία στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα ανέφερε ότι 3 στους 4 έφηβους δεν ασκούνται αρκετά και ταυτόχρονα διαπίστωσε ότι τα παιδιά που δεν συμμετέχουν αρκετά σε αθλοπαιδείες, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν κάποια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Pediatric Research στις 24 Ιανουαρίου, μέτρησε τη σωματική δραστηριότητα και παρακολούθησε τα αναπνευστικά συμπτώματα σε 104 παιδιά στην Πολωνία ηλικίας 4-7 ετών μεταξύ 2018 και 2019.
Τα παιδιά φορούσαν ένα περιβραχιόνιο που κατέγραφε τη διάρκεια του ύπνου και τα επίπεδα δραστηριότητας 24 ώρες την ημέρα για 40 ημέρες. Επίσης, χρησιμοποιώντας καθημερινά ερωτηματολόγια, οι γονείς σημείωσαν τυχόν αναπνευστικά συμπτώματα στα παιδιά τους, όπως βήχα ή φτάρνισμα.
Σε πρόσθετες έρευνες, οι γονείς ανέφεραν άλλες πτυχές της ζωής του παιδιού τους, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών, της αθλητικής συμμετοχής και της έκθεσης σε τρίχες κατοικίδιων ζώων ή στο κάπνισμα.
Μετά την ανάλυση των δεδομένων, η ομάδα διαπίστωσε ότι τα παιδιά με υψηλότερα επίπεδα δραστηριότητας στην αρχή της μελέτης είχαν επίσης λιγότερα συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού τις επόμενες 6 εβδομάδες.
Οι συγγραφείς διαπίστωσαν επίσης ότι με κάθε ημερήσια αύξηση 1000 βημάτων, ο αριθμός των ημερών που εμφανίζονταν αναπνευστικά συμπτώματα μειώθηκε κατά μέσο όρο κατά 4,1 ημέρες.
Επιπλέον, τα παιδιά που ασχολούνταν με αθλήματα 3 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα φάνηκε να παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού από αυτά που δεν αθλούνται.
Παράλληλα, οι επιστήμονες δεν βρήκαν καμία συσχέτιση μεταξύ των συμπτωμάτων της λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και της διάρκειας ύπνου, του αριθμού των αδελφών, των εμβολιασμών ή της έκθεσης σε τρίχες κατοικίδιων ζώων ή στο κάπνισμα.
Οι συγγραφείς της μελέτης υποψιάζονται ότι τα υψηλότερα επίπεδα άσκησης μπορεί να μειώσουν τις φλεγμονώδεις κυτοκίνες και να προάγουν τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Υποθέτουν, επίσης, ότι η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να βοηθήσει τους μύες να απελευθερώσουν συγκεκριμένους ανοσορυθμιστές. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον εντοπισμό των πιθανών μηχανισμών ρύθμισης του ανοσοποιητικού που προωθεί η άσκηση στα παιδιά.
Τέλος, τονίζουν ότι λόγω της παρατηρητικής φύσης της έρευνάς τους, δεν μπορούν να προσδιορίσουν οριστικά εάν η υψηλή σωματική δραστηριότητα προκαλεί λιγότερη ευαισθησία σε λοιμώξεις του αναπνευστικού στους νέους.
Tags: Fitness και παιδιά, Άσκηση, ιώσεις