ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Σημαντικό για την υγεία του βρέφους το βάρος της μητέρας κατά την εγκυμοσύνη

31 Αυγούστου 2024, 09:00

images

Tα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες με παχυσαρκία, πιθανολογείται ότι κινδυνεύουν περισσότερο από το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου. Αυτό διαπίστωσαν σε έρευνά τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από 18,85 εκατομμύρια τοκετούς της περιόδου 2015-2019, καθώς το εφιαλτικό για τους νέους γονείς σύνδρομο, στερεί τη ζωή σε 3500 νεογέννητα κάθε χρόνο μόνο στις ΗΠΑ. Από τα βρέφη που γεννήθηκαν υγιή, τα 16.545 έχασαν ξαφνικά τη ζωή τους μέσα στον πρώτο χρόνο της ζωής τους. Οι ερευνητές συνέκριναν τα βρέφη που είχαν γεννηθεί από μητέρες με φυσιολογικό σωματικό βάρος με εκείνα που είχαν γεννηθεί από τις παχύσαρκες.

Όπως διαπίστωσαν, ο κίνδυνος αφνίδιου απροσδόκητου βρεφικού θανάτου (SUID), ήταν αυξημένος στις παχύσαρκες γυναίκες. Μάλιστα όσο πιο πολλά περιττά κιλά είχαν, τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες ανεξήγητης απώλειας του μωρού.

Τυπικά ο θάνατος του βρέφους επέρχεται από τις εξής καταστάσεις:

Ξεκάθαρο σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου (SIDS) για τον οποίο δεν έχει βρεθεί αιτία.

Ακούσια ασφυξία/στραγγαλισμό του μωρού στο κρεβάτι από κάποιο αντικείμενο ή ρούχο.

Η παχυσαρκία της μητέρας αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών στην εγκυμοσύνη, συνδεόμενη με τον πρόωρο τοκετό, τα θνησιγενή έμβρυα και κάποιες συγγενείς ανωμαλίες. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν σχετίζεται και με τον αιφνίδιο απροσδόκητο βρεφικό θάνατο, αναφέρουν οι ερευνητές που έκαναν τη δημοσίευση στο JAMA Pediatrics.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όσο πιο σοβαρή είναι η παχυσαρκία της μητέρας, τόσο αυξάνονται και τα ποσοστά για πρόωρο θάνατο του βρέφους μέσα στους πρώτους μήνες από τη γέννησή του.

Σχετικά Άρθρα