ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Πώς να προλάβετε την εμφάνιση μυϊκού πόνου κατά και μετά την άσκηση

01 Οκτωβρίου 2024, 09:00

images

Ο μυϊκός πόνος μετά την άσκηση είναι φυσιολογικός και μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ή αμέσως μετά την άσκηση ή ακόμα και 24 έως 48 ώρες μετά τη σωματική δραστηριότητα. Το τέντωμα και η πρόκληση των μυών σας, επιδρούν στον οργανισμό, προκειμένου να επιδιορθωθούν και να αναδιαμορφωθούν τα μυϊκά κύτταρα. O μυϊκός πόνος δεν μπορεί να προληφθεί, αλλά υπάρχουν κινήσεις που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την ένταση.

Ξεκινήστε αργά: Εάν ξεκινάτε μια νέα δραστηριότητα ή επανέρχεστε σε μια παλιά δραστηριότητα, ξεκινήστε αργά και αυξήστε τις δυνάμεις σας. Αντί να τρέχετε 5 χιλιόμετρα, τρέξτε για 1 χιλιόμετρο και προετοιμαστείτε για μεγαλύτερες διαδρομές με την πάροδο του χρόνου. Όποια δραστηριότητα κι αν κάνετε, ξεκινήστε σταδιακά.

Μην το παρακάνετε: Ακούστε το σώμα σας. Εάν αρχίζετε να αισθάνεστε κουρασμένοι, δεν μπορείτε να κρατήσετε τη σωστή φόρμα για να ολοκληρώσετε τις επαναλήψεις ή απλώς ξέρετε ότι είναι ώρα να ολοκληρώσετε την προπόνηση, μην αγνοήσετε αυτές τις ενδείξεις.

Διατάσεις: Κάντε ασκήσεις προθέρμανσης για να τεντώσετε ήπια τους μύες σας πριν και μετά την προπόνησή σας. Η χρήση foam roller και η πρακτική της γιόγκα, μπορεί επίσης να είναι ευεργετική.

Ενυδάτωση: Το να πίνετε άφθονο νερό είναι πάντα μια καλή ιδέα, αλλά ειδικά πριν και μετά την προπόνηση.

Ύπνος: Εάν δεν κοιμάστε αρκετά τακτικά ή ασκείστε όταν είστε εξαντλημένοι, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να ανακάμψουν οι μύες σας.    

Τρώτε καλά: Μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, θα βοηθήσει τους μύες σας να λειτουργήσουν σωστά και να αυτοθεραπευθούν.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο μυϊκός πόνος κατά ή μετά την προπόνηση, είναι φυσιολογικός έως ένα σημείο.

Ωστόσο, υπάρχουν 2 περιπτώσεις κατά τις οποίες πρέπει να θεωρήσετε μη φυσιολογικό τον πόνο αυτό: Η πρώτη είναι όταν εμφανίζεται ξαφνικά κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης και σταδιακά επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου – σε αυτήν την περίπτωση, μπορεί να είναι ένας τραβηγμένος μυς. Εάν ένας μυς τραβιέται σε σημείο έντονου πόνου που δεν φαίνεται να υποχωρεί με ξεκούραση και θεραπείες, ή εάν προκαλεί προβλήματα στην καθημερινότητά σας, όπως αστάθεια, θα πρέπει να επισκεφθείτε έναν αθλητίατρο.

Η δεύτερη περίπτωση είναι όταν ο μυϊκός πόνος, δεν υποχωρεί μετά από λίγες ημέρες, επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου ή συνοδεύεται από προοδευτική αδυναμία, μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, μώλωπες ή δυσκολία στην ομιλία. Αυτά είναι προειδοποιητικά σημάδια ότι μπορεί να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό, οτιδήποτε από τον ιό της γρίπης μέχρι τον υποθυρεοειδισμό, τη νόσο του Lyme, το λύκο ή κάτι άλλο, οπότε επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Σχετικά Άρθρα