ΙατροίΔιατροφολόγοιΑισθητικοίΝοσηλευτήριαΔιαγνωστικάΧημείαΦαρμακείαΓυμναστήριαΑσφάλειες

Οι σύντομες περίοδοι άσκησης μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους

25 Οκτωβρίου 2024, 16:00

images

Το περπάτημα για σύντομες χρονικές περιόδους ή το ανέβασμα σκαλοπατιών, μπορεί να κάψει 20% έως 60% περισσότερη ενέργεια από τη συνεχόμενη δραστηριότητα για την ίδια απόσταση, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the Royal Society B.

Ειδικότερα, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, στην Ιταλία, προσπάθησαν να καταλάβουν πώς το metabolic cost του περπατήματος επηρεάστηκε από τη διάρκεια της δραστηριότητας. Για το σκοπό αυτό, παρακολούθησαν 10 συμμετέχοντες με μέσο όρο ηλικίας τα 27 έτη, οι οποίοι συμφωνήθηκαν να εκτελέσουν περιόδους βαδίσματος σε διάδρομο, διάρκειας 10 έως 240 δευτερολέπτων, ή να ανέβουν έναν αριθμό σκαλοπατιών που οι ίδιοι τούς υπέδειξαν.

Χρησιμοποιώντας μία μάσκα οξυγόνου για τη μέτρηση της πρόσληψης οξυγόνου και της ταχύτητας του μεταβολισμού, προσδιόρισαν ότι οι μικρότερες περίοδοι δραστηριότητας, είχαν προκαλέσει καλύτερο μεταβολισμό, με τους συμμετέχοντες να καταναλώνουν, στις περιόδους 30 δευτερολέπτων, 20% έως 60% περισσότερο οξυγόνο από τις σταθερές περιόδους δραστηριότητας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, με την έναρξη και τη διακοπή της δραστηριότητας, οι συμμετέχοντες μπόρεσαν να ξοδέψουν περισσότερη ενέργεια, λόγω των μεταβολικών διεργασιών στις οποίες υποβάλλεται ο οργανισμός, κατά τη διάρκεια των σύντομων αλλά έντονων περιόδων άσκησης, έναντι της παρατεταμένης χρήσης ενέργειας για μεγαλύτερες περιόδους.

Συμπερασματικά, κατά την άποψη των ερευνητών, οι άνθρωποι που θέλουν να μεγιστοποιήσουν τις αποδόσεις τους από την άσκησή τους θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να εφαρμόσουν μικρότερες εκρήξεις δραστηριότητας αντί για μεγαλύτερη συνεχή προσπάθεια.

Σχετικά Άρθρα