Κατανάλωση καφέ: Περισσότερη άσκηση αλλά λιγότερος ύπνος
18 Απριλίου 2023, 09:00
Όσοι πίνουν καφέ κάνουν 1.000 περισσότερα βήματα καθημερινά, αλλά χάνουν περίπου 30 λεπτά ύπνου: Αυτό δείχνει πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New England Journal of Medicine και στην οποία εξετάστηκε η επίδραση του καφέ σε διάφορους τομείς της υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών αρρυθμιών, του επιπέδου δραστηριότητας, του ύπνου και του σακχάρου στο αίμα.
Οι ερευνητές συμπεριέλαβαν 100 υγιείς ενήλικες συμμετέχοντες στην ανάλυσή τους και η μελέτη ήταν μια τυχαιοποιημένη δοκιμή. Η περίοδος συλλογής δεδομένων διήρκεσε 2 εβδομάδες. Οι συμμετέχοντες φορούσαν μόνιτορ ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) για να εξετάσουν τους καρδιακούς ρυθμούς και φορούσαν συσκευές Fitbit για να παρακολουθούν τον αριθμό των βημάτων και τον χρόνο ύπνου. Τέλος, οι συμμετέχοντες φορούσαν συνεχώς μία συσκευή παρακολούθησης γλυκόζης για να παρακολουθούνται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους.
Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες έλαβαν την οδηγία, είτε να πίνουν καφέ για 2 ημέρες, είτε να απέχουν από την καφεΐνη για 2 ημέρες. Αυτές οι τυχαίες αναθέσεις συνεχίστηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των 14 ημερών, έτσι ώστε κανένας συμμετέχων να μην καταναλώνει ή να απέχει από καφέ για περισσότερες από 2 ημέρες.
Οι ερευνητές θέλησαν να μελετήσουν εάν οι συμμετέχοντες είχαν περισσότερες ή λιγότερες πρόωρες κολπικές συσπάσεις τις ημέρες που έπιναν καφέ. Οι πρόωρες κολπικές συσπάσεις (PAC) είναι επιπλέον καρδιακοί παλμοί που ξεκινούν από τους άνω θαλάμους της καρδιάς.
Αν και μερικές φορές είναι καλοήθεις, οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι οι PAC μπορεί να συμβάλλουν σε έναν πιο επικίνδυνο καρδιακό ρυθμό: Την κολπική μαρμαρυγή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση καφέ δεν συσχετίστηκε με περισσότερα PAC. Διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση καφέ δεν φαίνεται να επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Όταν έπιναν καφέ, οι συμμετέχοντες έκαναν κατά μέσο όρο περίπου 1.000 βήματα περισσότερα καθημερινά και κοιμόντουσαν περίπου μισή ώρα λιγότερο τη νύχτα. Οι συμμετέχοντες είδαν επίσης αύξηση κατά 50% περίπου στις πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις τις ημέρες κατανάλωσης καφέ. Οι πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις (PVC) είναι ένας τύπος επιπλέον καρδιακού παλμού που προέρχεται από τους κάτω θαλάμους της καρδιάς. Ωστόσο, δεν φάνηκε να υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ενός φλιτζανιού καφέ και των αυξημένων PVC.
Ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Gregory Marcus, καρδιολόγος και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, εξήγησε τα βασικά ευρήματα των αποτελεσμάτων της μελέτης: «Τόσο η τυχαιοποιημένη ανάθεση για την κατανάλωση καφέ όσο και η ποσότητα του καφέ που καταναλώθηκε σχετίστηκαν με πιο πρόωρες κοιλιακές συσπάσεις (PVC), σημαντικά περισσότερα βήματα που έγιναν και σημαντικά λιγότερο ύπνο το επόμενο βράδυ».
Ωστόσο, τα αποτελέσματα διέφεραν μεταξύ των συμμετεχόντων, πιθανώς σχετιζόμενα με το πόσο γρήγορα μεταβολίζουν την καφεΐνη.
Tags: Καφεΐνη, Καφές, Καφές και υγεία