Η σωστή άσκηση προϋποθέτει καλό ύπνο
04 Νοεμβρίου 2021, 10:00
Ο λίγος και άστατος ύπνος φαίνεται ότι δεν μάς οδηγεί απλά σε μία ημέρα γεμάτη κόπωση και ..χασμουρητά, αλλά μειώνει και τη δυνατότητα του οργανισμού να κάνει συντονισμένες κινήσεις όταν εργαζόμαστε ή ασκούμαστε.
Αυτό υποδεικνύει νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports, με τη συνεργασία ερευνητών του MIT και του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Για να διερευνήσουν τη συσχέτιση του κακού ύπνου με την έλλειψη συντονισμού στις κινήσεις και το περπάτημα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν πειράματα σε φοιτητές και συμπέραναν ότι όσο λιγότερο ύπνο είχαν, τόσο λιγότερο έλεγχο είχαν στα τεστ κοπώσεως σε διάδρομο γυμναστικής. Όσοι μάλιστα έμειναν άυπνοι όλη τη νύχτα, είχαν ελάχιστο έλεγχο στο βάδισμά τους.
Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι όσοι κοιμήθηκαν το προηγούμενο βράδυ πριν από το τεστ, αλλά γενικά είχαν τη συνήθεια να κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες καθημερινά κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας και αναπλήρωναν τον ύπνο τα Σαββατοκύριακα, είχαν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με εκείνους που δεν αναπλήρωναν τις ...χαμένες ώρες ύπνου.
«Επιστημονικά, δεν ήταν σαφές ότι οι αυτοματοποιημένες δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, θα επηρεάζονταν από την έλλειψη ύπνου», σημειώνει ο Δρ Hermano Krebs, επικεφαλής ερευνητής στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του MIT και συνεχίζει: «Διαπιστώσαμε επίσης ότι η αντιστάθμιση του ύπνου θα μπορούσε να είναι μια σημαντική στρατηγική. Για παράδειγμα, όσοι έχουν χρόνια στέρηση ύπνου, όπως οι εργαζόμενοι σε βάρδιες, οι γιατροί και κάποιο στρατιωτικό προσωπικό, εάν τακτικά αναπληρώνουν τον ύπνο τους, μπορούν να ελέγξουν καλύτερα το βάδισμά τους».
Στο παρελθόν, αντίστοιχα πειράματα σε ζώα με τη χρήση του διαδρόμου γυμναστικής ανέδειξαν ότι το περπάτημα αποτελούσε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία που συμπεριελάμβανε κυρίως την αντανακλαστική δραστηριότητα της σπονδυλικής στήλης, παρά ορισμένες γνωστικές διαδικασίες που αφορούν τον εγκέφαλο. Η συγκεκριμένη ιδέα όμως ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη όσον αφορά τους ανθρώπους. Κι ο Δρ Hermano Krebs απέδειξε ότι και ο εγκέφαλος εμπλέκεται στην όλη διαδικασία του περπατήματος.