Η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων με άλλα άτομα προωθεί την καλή υγεία
01 Αυγούστου 2024, 16:00
Για τα οφέλη της παρακολούθησης αθλητικών γεγονότων, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι, μιλούν σε άρθρο τους στο The Conversation οι Rachel K Ownsworth, Υποψήφια Δρ Ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, η Annelie Harvey, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής, Σχολή Ψυχολογίας και Αθλητικών Επιστημών, Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin και η Helen Keyes, επικεφαλής της Σχολής Ψυχολογίας και Αθλητικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου.
Η αγάπη για τον αθλητισμό έχει θετική επίδραση στη ζωή, με τις επιστημονικές έρευνες να δείχνουν ότι οι άνθρωποι που παρακολουθούν αθλητικά γεγονότα, έχουν καλύτερη ψυχολογική κατάσταση σε σύγκριση με όσους δεν το συνηθίζουν. Μάλιστα, αυτοί που παρακολούθησαν ζωντανά ένα αθλητικό γεγονός το προηγούμενο έτος, ένιωθαν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή τους, και λιγότερη μοναξιά, σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν παρακολουθήσει.
Τα αποτελέσματα αυτά συνάδουν με άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι η παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων, συνδέεται με μικρότερα συμπτώματα κατάθλιψης και αυξημένη αίσθηση ικανοποίησης από τη ζωή. Ακόμα και όσοι δεν μπορούν να παρευρεθούν ζωντανά σε αγώνες, η παρακολούθηση των αθλητικών στην τηλεόραση ή στο διαδίκτυο, έχει παρόμοια ευεργετικά αποτελέσματα για την ψυχική τους υγεία.
Οι επιστημονικές έρευνες εξάλλου δείχνουν ότι η κοινωνική ταυτότητα και το αίσθημα επιβράβευσης, παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο η παρακολούθηση αθλητικών εκδηλώσεων επηρεάζει την ευζωία μας καθώς νιώθουμε ότι επιτυγχάνουμε σύνδεση μέσω της σύστασης ομάδων με κοινά ενδιαφέροντα. Ένα θετικό παράδειγμα της σύστασης ομάδων, είναι το κοινό σημείο που μοιραζόμαστε με τους φιλάθλους που υποστηρίζουν την ίδια ομάδα.
Ο ρόλος των κοινωνικών διαδικασιών που συνδέουν την παρακολούθηση αθλητικών γεγονότων με την ψυχική υγεία, φάνηκε και σε ιαπωνική μελέτη με χρήση εγκεφαλικών απεικονίσεων. Η μελέτη έδειξε ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ψυχολογική ευχαρίστηση, ήταν πιο ενεργές όταν οι συμμετέχοντες παρακολουθούσαν ένα δημοφιλές άθλημα...