Η κολύμβηση δεν έχει μόνο θετικές επιδράσεις: Χρειάζεται μέτρο και προσοχή
27 Ιουλίου 2021, 10:00
"Η ανατομία του ώμου είναι τέτοια που επιτυγχάνει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης συγκριτικά με οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο σώμα, βοηθώντας στην εκτέλεση σύνθετων κινήσεων. Παρότι τα αθλήματα στα οποία είναι αναγκαίο το σήκωμα του χεριού πάνω από το κεφάλι είναι πολλά (π.χ. το τένις ή το βόλεϊ), σχεδόν σε όλα οι κινήσεις του χεριού που απαιτούνται περιορίζονται μόλις σε δύο ή τρεις. Αντιθέτως, η κολύμβηση έχει πολλά μοτίβα κίνησης που περιλαμβάνουν δεξιόστροφη και αριστερόστροφη περιστροφή του χεριού, καθιστώντας το άθλημα αυτό από τα πιο «επικίνδυνα» για τραυματισμό στον ώμο", αναφέρει ορθοπαιδικός χειρουργός.
Σύμφωνα με στοιχεία που αναφέρει ο ειδικός γιατρός, "ο επιπολασμός αυτών των τραυματισμών κυμαίνεται από 47% ως 90%. Το 10% - 31% των κολυμβητών μάλιστα αναγκάζονται να διακόψουν την προπόνηση για κάποιο χρονικό διάστημα, ενώ ένας σημαντικός αριθμός υποφέρει από χρόνιους τραυματισμούς. Επιρρεπείς, ωστόσο, δεν είναι μόνο οι επαγγελματίες κολυμβητές αλλά και όλοι εμείς που, θέλοντας να απολαύσουμε τη θάλασσα, υπερβαίνουμε εαυτόν όντας αγύμναστοι συχνά επί έναν ολόκληρο χρόνο», προειδοποιεί ο ορθοπαιδικός χειρουργός Δρ Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, διευθυντής Ορθοπαιδικής Κλινικής και διευθυντής Τμήματος Αναίμακτης Ορθοπαιδικής Χειρουργικής.
Οι συχνότεροι τραυματισμοί που αντιμετωπίζουν οι κολυμβητές είναι η τενοντίτιδα ή η ρήξη του στροφικού πετάλου του ώμου, το σύνδρομο πρόσκρουσης ώμου, το οποίο είναι αποτέλεσμα πίεσης στους μύες του στροφικού πετάλου από μέρος της ωμοπλάτης όταν το χέρι σηκώνεται πάνω από το κεφάλι, η ρήξη στον χόνδρο γύρω από την υποδοχή ώμου και η τενοντίτιδα του δικεφάλου.
Για την αποφυγή των τραυματισμών στον ώμο που προκύπτουν από την κολύμβηση απαιτείται συστηματική προπόνηση. Η ενδυνάμωση του σώματος με την αύξηση της μυϊκής αντοχής και της ευλυγισίας ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες τραυματισμών, καθώς οδηγεί σε καλύτερο χειρισμό του σώματος. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δίνεται στην εκγύμναση των μυών του στροφικού πετάλου και της ωμοπλάτης ώστε να βελτιωθεί η σταθερότητα των ώμων. Ταυτόχρονα πρέπει να γυμνάζονται οι τετρακέφαλοι και οι μύες του ισχίου, οι κοιλιακοί και ο κορμός. Ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού του ώμου (και όχι μόνο) προσφέρει η εκμάθηση των τεχνικών κολύμβησης από προπονητές του αθλήματος, καθώς και η στάση του σώματος και ο σωστός τρόπος εκτέλεσης της κίνησης, όπως και η σωστή τεχνική αναπνοών.
Όταν η βλάβη απαιτεί ιατρική ή χειρουργική παρέμβαση, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, αφού οι τεχνικές που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια καθιστούν ευκολότερη την αποκατάσταση και χωρίς να οδηγηθεί ο ασθενής σε πολύπλοκα χειρουργεία. Για παράδειγμα, η ρήξη του στροφικού πετάλου μπορεί να θεραπευτεί με την εμφύτευση ενός ειδικού, βιοδιασπώμενου μπαλονιού (InSpace) στην άρθρωση.
Σε σοβαρότερες βλάβες η χειρουργική επέμβαση είναι αναπόφευκτη, ενώ μπορεί να προκύψουν και τραυματισμοί οι οποίοι να μπορούν να αποκατασταθούν με συντηρητική θεραπεία και φυσικοθεραπείες.