Η άσκηση στην εγκυμοσύνη έχει πολλαπλά θετικό αποτέλεσμα
20 Μαρτίου 2021, 09:00
H άσκηση της γυναίκας κατά την κύηση, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, μπορεί να επιδράσει θετικά στο παιδί που θα γεννηθεί...
Η μελέτη σε πειραματόζωα αποτελεί συνέχεια προηγούμενων ερευνών που είχαν διαπιστώσει τον αποτρεπτικό ρόλο της άσκησης για επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη και πρόωρο τοκετό και, κυρίως, έρευνας της ίδια επιστημονικής ομάδας με επικεφαλής τον κορυφαίο ειδικό του Κέντρου Μυοσκελετικής Έρευνας του Ερευνητικού Καρδιολογικού Κέντρου Robert M. Berne του Πανεπιστημίου, Δρ Zhen Yan, PhD, που είχε αναδείξει τον μειωμένο κίνδυνο στη μετέπειτα ζωή παιδιών από παχύσαρκες μητέρες χάρη στην αερόβια άσκηση πριν αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Στην μελέτη που δημοσιεύεται στο Journal of Applied Physiology, οι ερευνητές παρείχαν στα πειραματόζωα πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνη διατροφή ειδική για ποντίκια στη μία ομάδα και σε μία δεύτερη, τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες προς πρόκληση παχυσαρκίας πριν το ζευγάρωμα. Κάποια από τα ποντίκια της δεύτερης ομάδας είχαν πρόσβαση στον τροχό τρωκτικών για να τρέχουν όσο και όποτε ήθελα, ενώ τα υπόλοιπα είχαν αποκλειστεί από τη δυνατότητα παραμένοντας στον καθιστικό τρόπο ζωής.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα νεογέννητα ποντίκια από παχύσαρκους γονείς είχαν προδιάθεση για μεταβολικές παθήσεις και, ιδιαίτερα, ο κίνδυνος αυξημένου σακχάρου στο μέλλον ήταν εντονότερος στους αρσενικούς απογόνους από θηλυκά ποντίκια με παχυσαρκία.
Η εξήγηση δόθηκε μέσα από τον μεταβολισμό των ενήλικων πια ποντικιών που γεννήθηκαν στο πλαίσιο του πειράματος και συγκεκριμένες επιγενετικές μεταβολικές τροποποιήσεις στο DNA τους. Αλλαγές στη μεταβολική τους υγεία και την έκφραση ορισμένων γονιδίων υπέδειξαν ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της παχυσαρκίας των γονέων στο παιδί είναι ισόβιες.
Ωστόσο, η σωματική άσκηση, ακόμη και όταν περιορίστηκε στη διάρκεια της κύησης, αποδείχτηκε ένα δυνατό τείχος προστασίας για τους απογόνους έναντι των αρνητικών επιγενετικών τροποποιήσεων που απορρέουν από την παχυσαρκία των γονέων.